Nemen kleine beleggers weer risico’s? Meme-aandelen schieten de hoogte in

De beurskoersen van zogenaamde meme-aandelen hebben de laatste weken een grote opleving gekend. De aandelenkoersen van bioscoopuitbater AMC Entertainment, gamewinkelketen GameStop en winkelketen voor huishoudelijke benodigdheden Bed Bath & Beyond gaan er bovendien veel sneller op vooruit dan de bredere aandelenmarkten.

Waarom is dit belangrijk?

Omdat ze thuis zaten en er weinig andere dingen waren om hun geld aan uit te geven, begonnen veel Amerikanen tijdens de pandemie actief te beleggen op de aandelenmarkten. Dit leger van retailbeleggers werd aangetrokken door snelgroeiende techbedrijven en zogenaamde meme-aandelen, van noodlijdende bedrijven. Tot de populairste effecten in 2021 behoorden Apple, AMD, Nio, Tesla en bioscoopketen AMC.

Sinds ze op 17 juni in de belangrijke Amerikaanse beursindex S&P 500 hun bodem bereikten, zijn AMC Entertainment, Bed Bath & Beyond en GameStop, respectievelijk met 118 procent, 88 procent, en 44 procent gestegen; ondertussen is de S&P 500 met slechts 15 procent gerezen.

  • Gisteren stegen de aandelen van alle drie de bedrijven met minstens 10 procent; Bed Bath & Beyond ging er zelfs meer dan 40 procent op vooruit.
    • Volgens zakensite Business Insider is de koersbeweging veroorzaakt door kleine beleggers, die weer wat meer risico’s durven nemen.

Rode handelsdagen

De renteverhogingen van de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, hebben de beurzen dit jaar in een paniekmodus gebracht. De rode handelsdagen volgden elkaar een tijdje non-stop op.

Veel Amerikaanse particuliere beleggers hadden tijdens de pandemie enorme winsten gemaakt door groot in te zetten op techaandelen, zoals chipmaker AMD en elektrische wagenfabrikant Nio, of de eerdergenoemde meme-aandelen. Maar ze waren het in mei allemaal kwijt, toen de Amerikaanse centrale bank de grootste renteverhoging in 22 jaar heeft doorgevoerd. Dat stelden analisten van zakenbank Morgan Stanley, in een notitie.

Maar, ondanks de groeiende bezorgdheid over de recessie in de VS en daarbuiten, lijken de aandelenmarkten weer veiliger oorden te hebben opgezocht. En hierbij maken de kleine beleggers een comeback.

#WallStreetBets

Op het beruchte WallStreetBets-forum op socialemediasite Reddit stonden GameStop, AMC Entertainment, en Bed Bath & Beyond in de top 10 van meest besproken aandelen op maandag, volgens gegevens van datafirma Swaggy Stocks.

Daarnaast bleek uit gegevens van makelaardij Fidelity dat AMC Entertainment maandag het meest verhandelde aandeel op zijn platform was, met meer dan 6.000 kooporders. De stijging van AMC werd ook geholpen door een reeks succesvolle blockbusters deze zomer. Ook de bekendmaking dat het bedrijf een speciaal dividend uit gaat keren in de vorm van preferente aandelen, legde AMC geen windeieren. Dergelijke aandelen geven de aandeelhouders een aantal voorkeursrechten, zoals een vervroegde uitbetaling van het dividend.

Ook GameStop en Bed Bath & Beyond behoorden maandag tot de top 10 van meest verhandelde aandelen bij Fidelity.

Rally

Of de memerally aanhoudt, valt nog te bezien. Zo heeft Nvidia, een producent van computerhardware, maandag een winstwaarschuwing gegeven; het bedrijf verwacht zijn inkomsten in het kwartaal met meer dan 1 miljard dollar te zien dalen als gevolg van de zwakke videospelletjesmarkt. Dat laatste zou slecht nieuws kunnen zijn voor de videogameverkoper GameStop.

Intussen heeft Bed Bath & Beyond onlangs een managementwissel ondergaan nadat het slechte kwartaalcijfers moest melden, en blijft er onzekerheid bestaan voor AMC omdat de cinemasector nog niet volledig hersteld is van de coronacrisis.

De kleine beleggers lijken vooralsnog vastberaden voorbij deze donkere wolken te kijken.

(ns)

Meer