Te midden van de verkoopgolf op de beurzen schieten de meme-aandelen GameStop en AMC Entertainment de hoogte in

Het is nog altijd volatiliteit troef op de beurzen. Tijdens de verkoopgolf die de aandelenmarkten teistert, waren er dondernamiddag ook enkele opvallende stijgers: de gamewinkelketen GameStop en de cinema-uitbater AMC Entertainment.

De hoogste renteverhoging van de Federal Reserve in 22 jaar heeft de beurzen in een paniekmodus gebracht. De rode handelsdagen hebben elkaar bijna non-stop opgevolgd, enkel dinsdag was er sprak van een bescheiden herstelbeweging. Ook vandaag ziet de situatie er allesbehalve rooskleurig uit. De Bel20 heeft de handelsdag afgesloten met een verlies van 0,7 procent. De Eurostoxx50 dook 0,9 procent lager.

De Amerikaanse indexen kleuren eveneens rood. Na ruim drie uur handelen staat de Dow Jones op een verlies van 0,8 procent. De S&P500 noteert 0,9 procent in de min en de Nasdaq lijdt een verlies van 1 procent.

Heropflakkering GameStop en AMC Entertainment

Terwijl veel beleggers lijdzaam toekijken hoe de koersen verder dalen, zijn er toch enkele aandelen die kort na het luiden van de openingsbel fors hoger zijn geschoten. Zo was het aandeel van GameStop omstreeks 16.30 uur ruim 30 procent meer waard. Ondertussen noteert het aandeel 8 procent in de plus.

We zien een soortgelijk tafereel wanneer we naar AMC Entertainment kijken. Rond hetzelfde tijdstip als de plotse hausse van GameStop noteerde de cinemaketen ruim 25 procent in de plus. Ondertussen is de koerswinst afgezwakt tot 7,5 procent.

De plotse opflakkering van de bovenstaande aandelen springt in het oog, omdat beleggers begin vorig jaar massaal op die aandelen waren gesprongen om de shorters – beleggers die speculeren op een koersdaling – uit de markt te prijzen, ook wel een short squeeze genoemd. Het aandeel van GameStop was toen op het hoogtepunt zo’n 480 dollar waard. Vandaag wordt het aandeel verhandeld voor iets minder dan 90 dollar.

Opnieuw een short squeeze?

Wat is er aan de hand? Er zijn opnieuw veel beleggers die een shortpositie hebben ingenomen. Volgens gegevens van FactSet heeft GameStop een shortbelang van 21,4 procent, terwijl AMC Entertainment op 19,5 procent zit.

De Amerikaanse nieuwssite CNBC merkt op dat de grote shortposities tegen die ondernemingen soms leiden tot dramatische eendagsbewegingen op de markten, omdat hefboomfondsen hun shortposities willen sluiten wanneer een aandeel stijgt, waardoor meer koopdruk ontstaat. Wat dus in principe betekent dat er opnieuw sprake is van een short squeeze. Doordat de beurswaarde van GameStop en AMC Entertainment veel lager ligt dan een dik jaar geleden, is het voor beleggers veel eenvoudiger om een short squeeze te bewerkstelligen.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20