Na de ‘govcoin’ nu ook de ‘citycoin’: Miami lanceert eigen cryptoachtige munt

De Amerikaanse stad Miami gaat in augustus een eigen digitale munt uitbrengen. De MiamiCoin moet de stad helpen om inkomsten te genereren en haar economie te doen groeien.

Waarom is dit belangrijk?

Waarom is de digitale munt die Miami lanceert ‘cryptoachtig’ en geen echte cryptomunt? Omdat het doel van decentralisatie bij financiële diensten (uitschakelen van de tussenpersoon) dat de cryptowereld zich stelt, wordt ondermijnd. De stedelijke overheid van Miami is hier immers de centrale entiteit; ze opereert als tussenpersoon. Toch blijven govcoins (CBDC’s) en nu ook citycoins een arm van de cryptorivier, dus zeker interessant om te volgen.

Dertig procent van de inkomsten uit de nieuwe digitale munt, MiamiCoin, zou kunnen worden gebruikt om “stadsinitiatieven” (investeringen, red.) te financieren, meldde de Miami Herald.

“De stad Miami zou miljoenen dollars kunnen verdienen als gevolg van de populariteit van MiamiCoin, want Miami is nu duidelijk (…) de Bitcoin-hoofdstad van de wereld geworden”, vertelde burgemeester Francis Suarez van Miami, een Republikein, dinsdag aan Fox Business.

“En we richten ons op het differentiëren van onze economie door de creatie van een nieuwe golf technologische producten die mensen zullen stimuleren om naar Miami te verhuizen en deel uit te maken van ons tech-ecosysteem”, voegde hij eraan toe.

Cryptovaluta’s voor gemeenten en steden

Ambtenaren van de stad werken samen met CityCoins, een bedrijf dat cryptovaluta’s voor gemeenten en steden ontwerpt, om de nieuwe digitale token te lanceren. De Miami-munt zal beschikbaar zijn om te minen vanaf 3 augustus, volgens het bedrijf, en zal de eerste in haar soort zijn die op de markt komt.

CityCoins zei dat MiamiCoin zal zorgen voor een “doorlopende crypto-inkomstenstroom voor de stad” die kan worden ingezet voor een verscheidenheid aan investeringen.

“De stad Miami kan ervoor kiezen om haar groeiende cryptoschatkist te gebruiken om de stad en haar kiezers ten goede te komen – denk aan nieuwe openbare ruimtes, verbeteringen aan de infrastructuur, het hosten van stadsevenementen, het werven van start-ups, en nog veel meer”, zei CityCoins in een verklaring.

Cryptohub Miami

Suarez heeft geprobeerd om van Miami een hub voor de crypto-industrie te maken. In juni moedigde hij Bitcoinminers die gebukt gingen onder de repressie in China aan om te verhuizen naar Miami. Hij roemde Miami’s goedkope kernenergie, die kan worden aangewend bij cryptomining.

“We willen ervoor zorgen dat onze stad een kans heeft om te concurreren”, vertelde Suarez aan CNBC. “We praten met veel bedrijven en vertellen hen gewoon: ‘Hé, we willen dat je hier bent'”, zei hij nog.

CityCoins merkte op dat oprichters van techbedrijven “massaal” naar de stad zijn verhuisd. “Miami is al lang een centrum van cultuur en innovatie in de VS, en het afgelopen jaar is de stad steeds meer in het middelpunt komen te staan als tech- en crypto-start-upstad dankzij technologisch vooruitstrevend leiderschap”, zei het bedrijf via zijn website. “Het leiderschap van de stad omarmt crypto en biedt ondersteuning aan de tech-industrie als geheel”, voegde het eraan toe.

Lees ook:

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20