“Digitale munten van centrale banken zijn bedacht in de hel door Satan zelf”

Rich Checkan, CEO van Asset Strategies International (ASI), beschouwt digitale munten van centrale banken (CBDC’s) als “het gebroed van Satan”. Ook denkt hij dat Bitcoin een speculatief activum is en nog steeds geen alternatief voor gewone valuta’s.

Waarom is dit belangrijk?

De digitale munten van de centrale banken, soms 'govcoins' of ‘CBDC’s’ genoemd, komen eraan en willen een alternatief zijn voor cryptomunten en voor de digitale munten die de Facebooks en Amazons van deze wereld aan het ontwikkelen zijn. Hun komst stuit echter op verzet bij beleggers in crypto en andere activa. Een vaak geuit bezwaar is dat CBDC's de privacy zouden schenden.
  • Checkan beschreef in een interview met economisch nieuwskanaal Kitco News CBDC’s als een product dat “bedacht is in de hel door Satan zelf”, schrijft cryptosite Cointelegraph.
  • Hij kaartte de bedreiging die CBDC’s vormen voor de individuele privacy aan. Zo merkte hij op dat ze de staat de mogelijkheid geven om elke transactie die je maakt te controleren en je hele leven te volgen.
    • Hij beweerde dat ze regeringen ongelooflijke controle zullen geven “over ieders bankrekeningen”, wat voor een schending van de privacy van iedere individuele burger zal zorgen.

Bitcoin

Tijdens het interview werd Checkan ook gevraagd of hij dacht dat Bitcoin (BTC) een bedreiging vormde voor fiatvaluta en CBDC’s. De CEO verklaarde dat het te vroeg is om dat te zeggen, omdat hij denkt dat Bitcoin tot nu toe heeft gepresteerd als speculatief activum; het is nog niet genoeg getest als valuta om een bedreiging voor de dollar te worden.

“Het is geen bedreiging, een van de opties voor Bitcoin is om een vorm van valuta te zijn, maar er is geen wijdverspreide aanvaarding […] dus we hebben dat model echt nog niet getest. Daarom denk ik dat het deels een speculatieve waarde is.”

“Ik denk dat het meer gebruikt moet worden. Dan zullen we zien als het een bedreiging wordt – wat de overheid in staat is te doen om haar machtspositie vast te houden”, voegde hij eraan toe.

Ruimte voor beide

In tegenstelling tot andere figuren in de edelmetalensector, die vaak pro-goud en anti-cryptovaluta zijn, verklaarde Checkan dat er een ruimte is voor beide, omdat hij denkt dat ze een “verschillende functie vervullen voor uw portefeuille”.

Checkan ziet goud als een opslagplaats van waarde en pleit ervoor om 10 procent van portefeuilles aan het activum toe te wijzen. Hij ziet Bitcoin als een speculatief activum dat in de toekomst een opslagplaats van waarde kan worden en stelt een toewijzing van 1 tot 2 procent in een portefeuille voor, met regelmatige cash-outs om winsten op te sparen.

De VS lopen achter op het gebied van de invoering van CBDC’s in vergelijking met China, dat al op grote schaal proeven heeft gedaan met de digitale yuan. De Federal Reserve voelt echter veel voor het idee en onderzoekt momenteel de risico’s en voordelen van de invoering van een CBDC. De ECB zette onlangs het licht op groen voor een digitale euro.

ASI werd opgericht in 1982 en handelt in alternatieve activa, zoals edelmetalen, buitenlandse valuta’s en gouden munten van voor 1933 uit de VS, en biedt ook een handelsplatform aan voor edelmetalen.

het interview op YouTube

Lees ook: “Bitcoin is een vorm van geld en moet niet gereguleerd worden”

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20