‘Bitcoin is een vorm van geld en moet niet gereguleerd worden’

Ron Paul, voormalig lid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, vindt dat Bitcoin op dezelfde manier gereguleerd en belast moet worden als geld. Namelijk: niet. De 85-jarige libertariër is dit weekend te gast op de Bitcoin-conferentie in Miami en liet zijn licht schijnen over crypto-regulering. 

In een interview met Kitco News zei Paul dat hij hoopt dat Bitcoin een legaal en ingeburgerd betaalmiddel wordt, zoals geld. Zodra Bitcoin een ‘legale rivaal is van de dollar en goud, zal de vrije markt haar keuze maken’, aldus Paul.

Ook benadrukte hij dat een belangrijke reden voor beleggers om te zoeken naar dergelijke alternatieve vormen van geld is om zich in te dekken tegen de dalende waarde van de Amerikaanse dollar.

‘Als je momenteel goud koopt of verkoopt, betaal je daar belasting over. Wanneer je winst maakt met Bitcoin, kan je ook verplicht worden daar belasting over te betalen. Op geld kun je geen belasting heffen, dat doet een staat niet. Als je een jaar geleden dollars hebt gekocht en de waarde is 10 procent gedaald, kun je dat verlies niet nemen of stoppen.’

Volgens Paul zal de Amerikaanse overheid BTC nog op andere manieren gaan belasten omdat het een bedreiging is voor de dollar. ‘Overheden hebben graag de controle over het geld en ze gaan niet zomaar alle macht uit handen geven’.

‘End The Fed’

Paul is een prominente spreker op het aankomende Bitcoin-event in Miami. Hij zal hier niet zozeer de technologie achter Bitcoin uit de doeken doen, maar het vooral over economische keuzevrijheid hebben.

De oud-gynaecoloog staat bekend als aanhanger van de Oostenrijkse School, een economisch-filosofische stroming. Hij was ooit presidentskandidaat voor de Libertarische Partij in de VS, en dong later mee naar de presidentiële nominatie als Republikein. In een debat over militaire interventie in het Midden-Oosten gooide hij hoge ogen als antagonist van Rudy Giuliani.

Hij is erg kritisch over de dominante Keynesiaanse visie op economie, waarin welvaart wordt gekoppeld aan het maken van schulden. Centrale banken spelen volgens hem een te grote rol in het herverdelen van welvaart, door onder meer aan de renteknop te draaien.

Paul heeft over het huidige monetaire stelsel een boek geschreven genaamd ‘End the Fed’. Dat kan op veel bijval rekenen in de cryptowereld.

(jvdh)

Meer