Na Boetsja komen ook uit Borodjanka oorlogsmisdaden aan het licht: “Aantal slachtoffers kan er hoger zijn dan andere gebieden”

In de dagen nadat het Russische leger zich uit de omgeving rond Kiev terugtrekt, komen de verschrikkingen die de Oekraïners moeten doorstaan naar boven. Na het bloedbad in Boetsja, komen ook vanuit Borodjanka berichten over honderden burgerdoden.

Afgelopen weekend kwamen de gruweltaferelen aan het licht uit Boetsja, een randgemeente van de Oekraïense hoofdstad Kiev. De beelden van straten bezaaid met de lijken van geëxecuteerde burgers lokken de verontwaardiging uit van de hele internationale gemeenschap. Helaas lijkt het Oekraïense leed niet bij Boetsja te stoppen. Hoe verder het Oekraïense leger de posities van de teruggetrokken Russische troepen inneemt, hoe meer horrorsituaties aan het licht komen.

Borodjanka

Zo komen woensdag berichten binnen over Borodjanka. Een gemeente op zo’n 50 kilometer ten noordwesten van Kiev en op een half uur rijden van Boetsja. Terwijl het Russische leger in Boetsja zich schuldig leek te maken aan massaexecuties, lijkt de bevolking in Borodjanka het slachtoffer te zijn van doelbewuste bombardementen op residentiële gebouwen en woonwijken.

Woonblokken in Borodjanka liggen in puin door Russische bombardementen – Foto: Isopix

Op beelden van het Oekraïense leger is te zien hoe grote appartementsblokken in Borodjanka er vernield bij liggen. De woonblokken en administratieve gebouwen in de gemeente zijn met duidelijke precisie door bommen getroffen. Onder het puin liggen vermoedelijk honderden burgers. Enerzijds mensen die zich in het gebouw bevonden toen de bommen vielen, anderzijds zouden talloze mensen al dagenlang vast kunnen zitten in de schuilkelders onder de appartementsgebouwen, die bedolven liggen onder een dikke laag puin.

Vernieling in Borodjanka – Foto: Matthew Hatcher/Isopix

Aan verslaggevers ter plaatse van The New York Times laat de burgemeester van Borodjanka weten dat er volgens een ruwe schatting zo’n 200 mensen gestorven zouden zijn tijdens de bombardementen in de gemeente. Volgens Oekraïens president Volodymyr Zelensky zou de schaal van vernieling en het aantal doden in Borodjanka “hoger kunnen zijn dan in andere bevrijde steden”. Momenteel verzamelen mensenrechtenorganisaties zoals Human Rights Watch bewijsmateriaal van de oorlogsmisdaden die in Oekraïne werden gepleegd. Dat moet dienen om een verantwoordelijke aan te kunnen wijzen voor de slachtpartijen en die te berechten voor het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Russische propaganda in overdrive

Ondertussen ontkent Rusland elke verantwoordelijkheid met klem. De Russische staatsmedia zouden zelfs zo ver gaan dat ze de authenticiteit van de beelden in twijfel trekken, en de schuld van het bloedvergieten in de schoenen van “Oekraïense nazi’s” schuiven.

Op Russische televisiejournaals en in dagbladen verschijnen verschillende verhalen die de evenementen proberen te ontkrachten. Zo zouden er levende acteurs dienst doen als lijken op videobeelden, of werd de slachtpartij in scène gezet als excuus voor het Westen om hardere sancties in te voeren tegen Rusland. Zo’n tactiek heeft het Kremlin al vaker toegepast tijdens de oorlog. Nog voor Rusland Oekraïne binnenviel werd alle berichtgeving rond de nakende invasie als gebakken lucht afgedaan. Ook de beelden van een bombardement op een kraamkliniek in de havenstad Marioepol waren volgens de Russische propaganda een hoax.

Oppositiefiguur Aleksej Navalny deelt via Twitter hoe de Russische media steeds agressiever berichtvoeren over de oorlog in Oekraïne. “Poetins propaganda is al lang geen middel meer. Het zijn regelrechte oorlogsstokers en zijn een partij op zichzelf geworden”, schrijft Navalny vanuit de gevangenis. “Propagandisten creëren een publieke opinie die Poetin niet langer zou toelaten om oorlogsmisdaden te plegen, maar die het hem zelfs vraagt.” (am)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.