Boetsja: internationale gemeenschap gaat bewijsmateriaal van de gruwel verzamelen

De schokkende beelden van massagraven en lijken in de straten van Boetsja, in de buurt van Kiev, blijven tot grote internationale commotie leiden. Rusland ontkent dat zijn troepen oorlogsmisdaden gepleegd hebben.

  • Irina Venediktova, de openbaar aanklager van Oekraïne, schreef zondagavond op Facebook dat er 410 lijken van burgers gevonden zijn in de regio rond de hoofdstad Kiev. Dat cijfer is nog niet bevestigd door de Verenigde Naties.
  • Het mensenrechtenbureau van de VN wil eerst nagaan in welke mate er ook soldaten bij de gevonden lijken zitten. Volgens de officiële telling van de VN zijn er in de oorlog in Oekraïne 1.417 burgerdoden te betreuren, maar dat is zeker nog een onderschatting.
  • De Oekraïense president Volodymyr Zelensky vreest dat de mogelijke oorlogsmisdaden in Boetsja zich ook in andere regio’s onder Russische controle hebben voorgedaan en waarschuwt zijn bevolking voor mogelijke nieuwe gruwelijke ontdekkingen.
  • Moskou ontkent dat zijn troepen verantwoordelijk zijn en spreekt van “hatelijke provocatie door Oekraïnse radicalen”, waarbij gesuggereerd wordt dat de schokkende beelden in scène gezet zijn. Meer nog: Rusland heeft de VN-Veiligheidsraad opgeroepen om zich uit te spreken over de gebeurtenissen in Boetsja. Dat wordt door internationale experts als een diplomatiek schijnmaneuver gezien.
  • De roep stijgt om onafhankelijk onderzoek dat zo snel mogelijk de gruweldaden documenteert, zodat definitief uitgemaakt kan worden of er sprake is van oorlogsmisdaden en schendingen van het internationale humanitaire recht. “Het is essentieel dat een onafhankelijk onderzoek ertoe leidt dat effectief rekenschap wordt afgelegd”, verklaarde VN-secretaris-generaal António Guterres een mededeling.

Arrestatiebevel tegen Poetin?

  • Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag kreeg het mandaat om een onderzoek te openen, en Europol en de politiediensten zullen de procedures afstemmen voor verklaringen van slachtoffers en getuigen van oorlogsmisdaden in Oekraïne, verklaarde minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) zondag op Twitter, na overleg met zijn Europese collega’s en de Europese Commissie.
  • Carla Del Ponte, de voormalige aanklager van het Internationaal Strafhof, vindt dat er genoeg bewijsmateriaal is om snel een arrestatiebevel uit te vaardigen tegen de Russische dictator Vladimir Poetin wegens oorlogsmisdaden, zo verklaarde ze zaterdag al aan de Zwitserse krant Le Temps.

(kg)

Meer