Amerikaanse inlichtingendienst: “Rusland plant gigantisch militair offensief tegen Oekraïne met 175.000 troepen”

Volgens Amerikaanse inlichtingendiensten is het Kremlin van plan om Oekraïne begin volgend jaar binnen te vallen met een enorme troepenmacht. Dat kon The Washington Post te weten komen door een niet-geclassificeerd document in te kijken.

Europa davert voor een volgende oorlog op zijn grondgebied. Het Kremlin is koortsachtig bezig met troepen richting de grens met Oekraïne te verplaatsen. Ondertussen eist Rusland van de VS dat het niet zal toestaan dat Oekraïne zal toetreden tot de NAVO. Rusland wil zo voorkomen dat de Amerikanen en hun bondgenoten militaire oefeningen in de regio uitvoeren. Russisch president Vladimir Poetin en zijn Amerikaanse ambtgenoot Joe Biden zullen deze week een virtuele meeting houden om de problematiek te bespreken.

De Amerikaanse krant The Washington Post kon echter vorig weekend een niet-geclassificeerd document van de Amerikaanse inlichtingendiensten inkijken. De informatie in dat document maakt duidelijk hoe explosief de situatie aan de Oekraïens-Russische grens is.

“De Russen plannen een militair offensief tegen Oekraïne begin 2022 met een troepenmacht die twee keer zo groot is als die van de afgelopen lente, tijdens een oefening in de buurt van de Oekraïense grenzen. De plannen omvatten uitgebreide verplaatsingen van 100 bataljons, die naar schatting 175.000 manschappen bevatten, uitgerust met gepantserde voertuigen, artillerie en andere uitrustingen”, zei een anonieme functionaris over het rapport tegen The Washington Post.

In het rapport staan naar verluidt ook satellietfoto’s van de Russische troepenbewegingen. Er zouden op dit moment al zeker 50 tactische groepen klaarstaan aan de grens, gesteund door tanks en artillerie.

De kosten van een invasie verhogen

Dat deze nieuwe inlichtingen inslaan als een bom, is nogal zacht uitgedrukt. Oekraïne zelf schatte eerder dat Rusland ongeveer 94.000 troepen gereed zou gebracht hebben. Washington plaatste dat cijfer voorheen rond de 70.000 manschappen, maar voorspelde wel een opbouw van rond de 175.000 troepen. Volgens de Amerikanen is de constante beweging van soldaten aan de grens een strategie om “duidelijke bedoelingen te verdoezelen en onzekerheid te creëren”, weet The Washington Post.

De Amerikaanse president Biden zei vrijdag dat hij bereid is om “de kosten van een nieuwe Russische invasie van Oekraïne serieus te verhogen”. “Ik stel een reeks initiatieven samen om het de heer Poetin heel, heel moeilijk te maken om te doen waarvoor mensen bang zijn dat hij zal doen”, zei Biden. Wat die voorzorgsmaatregelen precies inhouden is op dit moment onbekend.

Poetin deed de Amerikaanse waarschuwingen ondertussen af als geruchten en meent dat Rusland niemand bedreigt.

Poetin heeft nog geen beslissing genomen

Russische functionarissen menen dat de mobilisatie van de troepen aan de Oekraïense grenzen dient als een nodige beweging om het leger te moderniseren. De Amerikaanse overheid vindt het echter te ver gaan dat er nog eens 100.000 soldaten zullen worden toegevoegd aan de 70.000 reservisten die op dit moment al aan de grens vertoeven.

“We weten niet of Poetin al een beslissing heeft genomen om een invasie te ondernemen of niet. We weten wel dat hij de capaciteit opbouwt om dit op elk moment te kunnen doen, indien hij dat zou verkiezen”, zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken vorige week vlak voor hij zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov ontmoette. “We moeten ons voorbereiden op alle onvoorziene omstandigheden”, besloot Blinken.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20