NAVO-topman waarschuwt over nakende Russische invasie van Oekraïne

Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO, luidt het alarm over een dreigende invasie van Oekraïne door de Russen. Eerder waarschuwden ook Amerikaanse veiligheidsdiensten voor een Russische troepenopbouw. Het doel lijkt om de NAVO duidelijk te maken zich niet te bemoeien in de regio.

“We zien een ongewone concentratie van troepen, en we weten dat Rusland dit doet voor het land agressieve acties pleegt tegen Oekraïne”, aldus Stoltenberg. De aanwezigheid van Russische troepen is ook de Oekraïense overheid niet ontgaan. President Volodimir Zelinsky maakte op zijn website bekend dat er ongeveer 100.000 Russische soldaten klaarstaan aan de grens.

Met de aanwezigheid van steeds meer Russische troepen lijkt een nieuw conflict stilaan onafwendbaar. Het Westen vreest een herhaling van 2014, toen Poetin Oekraïne binnenviel en de Krim en stukken van Oost-Oekraïne annexeerde.

Territoriale integriteit

“We roepen Rusland op om transparant te zijn over zijn militaire activiteiten”, klonk het bij Dmytro Kubela, de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken. “Wat we nu zien is niet de enige militaire opbouw van de Russen. Deze lente stuurden ze al een militaire vloot naar onze kust.”

Verschillende Amerikaanse overheidsfunctionarissen waarschuwden de EU ook al voor een nakend conflict in Oekraïne, en ook bij de ontmoeting tussen de Amerikaanse president Joe Biden en de Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen kwam Oekraïne ter sprake.

Op het persmoment na afloop klonk von der Leyen stellig: “De Europese Unie en de Verenigde Staten zullen de territoriale integriteit van Oekraïne garanderen. Ook ondersteunen ze het land in zijn pogingen om de binnenlandse economie te moderniseren en weerstand op te bouwen tegen buitenlandse provocaties.” (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20