Oekraïne vreest voor Russische aanval in januari

Oekraïne maakt zich zorgen dat Rusland in januari een grootschalig offensief zal lanceren. Aan de Oekraïense grens hebben zich zo’n 94.000 Russische troepen verzameld. Het conflict tussen Rusland en Oekraïne warmt dag na dag verder op.

De situatie aan de Oekraïense grens ziet er steeds grimmiger uit. Het Russische leger heeft ongeveer 94.000 troepen verzameld aan zijn grens met Oekraïne en voert er regelmatig militaire trainingen uit. “Onze inlichtingen stellen vast dat een de kans bestaat dat Rusland een grootschalige escalatie zullen uitlokken”, zei de Oekraïense minister van Defensie Oleksii Reznikov vrijdag. “Waarschijnlijk zal Rusland tegen eind januari paraat zijn voor een conflict.”

Romance tussen Oekraïne en de NAVO

De militaire aanwezigheid van Rusland doet al meerdere weken alarmbellen afgaan bij verschillende NAVO-bondgenoten. Begin november waarschuwden de Verenigde Staten dat de kans op een Russische aanval reëel is. Ook bij de NAVO luidden er onrustwekkende berichten over een nakende invasie. Rusland ontkent echter elke aantijging en stelt dat het hun eigen recht is om hun legertroepen te mobiliseren binnen het Russische grondgebied.

Volgens Poetin zijn alle bedreigingen en toekomstige escalaties volledig de schuld van het Westen. Het conflict draait voornamelijk rond het mogelijke lidmaatschap van Oekraïne bij de NAVO. Als Oekraïne tot de verdragsorganisatie toetreedt, kan de NAVO raketsystemen tot zeer dicht bij Rusland plaatsen, dat dulden de Russische veiligheidsdiensten niet. Volgens Oekraïne heeft Rusland hier geen zeg in en is het land zelf vrij te kiezen of het zich bij de NAVO aansluit of niet.

Rond die kwestie drijft Poetin de laatste dagen zijn retoriek sterker op. Begin deze week zei hij dat de NAVO een rode lijn overschrijdt als ze hun militaire steun aan Oekraïne opdrijven. Hij zei toen ook dat zo’n steun een gewapende reactie kan uitlokken.

Koude Oorlog bis?

De situatie op het Europees continent lijkt terug af te stevenen naar een bitterheid zoals tijdens de Koude Oorlog, waarbij Rusland opnieuw de rol van grote boeman lijkt te spelen. Al zeggen de Russen dat het Westen de boel oppookt met zijn oefeningen in de Zwarte Zee.

Steeds meer Europese landen maken zich grote zorgen om Russische agressie. Niet alleen Oekraïne, maar ook Polen heeft zijn zorgen uitgedrukt over een mogelijke aanval vanuit Kaliningrad.

Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken zegt dat de VS een virtuele samenkomst probeert te arrangeren tussen president Joe Biden en Russisch president Vladimir Poetin. Zo hoopt de VS alsnog via diplomatieke weg naar een oplossing te kunnen zoeken voor dit escalerende conflict.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20