Amerikaanse marine rolt spierballen in Zwarte Zee, tot ergernis van Rusland

Mount Whitney, het vlaggenschip van de Amerikaanse marine in Europa, is op weg naar de Zwarte Zee voor NAVO-oefeningen. Dat wordt door Rusland als een provocerende steunbetuiging voor niet-NAVO-land Oekraïne gezien.

De Zwarte Zee wordt begrensd door onder meer Oekraïne, Rusland en Turkije en is daarom een belangrijk gebied in het geopolitieke schaakspel. De Zesde Vloot van de US Navy, die vanuit het Italiaanse Napels opereert, kondigde deze ochtend aan dat haar belangrijkste schip ernaartoe vaart.

Het gaat om de USS Mount Whitney. Het legendarische oorlogsschip neemt deel aan een gezamenlijke oefening met enkele Europese NAVO-bondgenoten en “partners in de regio”, onder Amerikaans bevel. Dat oogst applaus in Oekraïne, maar leidt tot ergernis bij de Russische overheid.

Vorige zaterdag werd al een ander Amerikaans marineschip, de kleinere torpedobootjager USS Porter, in de Zwarte Zee gesignaleerd. Ook dat schip nam volgens de US Navy deel aan een oefening met bondgenoten. De Amerikaanse marine lijkt zo te willen etaleren dat ze in staat is om bij een crisissituatie snel en met overweldigende kracht aanwezig te zijn in de Zwarte Zee.

Het zijn geen geheime operaties. De Amerikaanse marine tweette de komst van de USS Porter zelfs in het Russisch.

Russische reactie

Ondanks die openheid kan het Kremlin het Amerikaanse machtsvertoon maar matig appreciëren. De operaties worden als een Amerikaanse provocatie en steunbetuiging aan Oekraïne gezien, zo melden de Russische staatszenders. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov verklaarde zondag dat de Amerikaanse militaire activiteit in de Zwarte Zee “niet bijdraagt tot een stabiele relatie tussen de VS en Rusland.”

Het Kremlin vindt ook al jaren dat landen die niet aan de Zwarte Zee grenzen er niets te zoeken hebben. Maar volgens de VS zijn de marine-operaties in de Zwarte Zee noodzakelijk “om de veiligheid en de stabiliteit van de regio te verzekeren.”

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20