N-VA neemt forse bocht over verplicht vaccineren en CST

De voorzitter van Vooruit, Conner Rousseau, legde deze week zijn kaarten nog eens stevig op tafel: hij blijkt de felste, meest uitgesproken voorstander van een de facto verplichte vaccinatie én een toegangsbewijs, een vaccinatiepas, die daaraan gekoppeld is. “Wie zich vaccineert, wordt beloond met vrijheid”, zo stelde hij, wat meteen tot een hoop emotionele en woeste reacties leidde. N-VA heeft dan weer een bocht gemaakt over verplicht vaccineren en het het CST.

  • Ook de liberalen, met de MR van Georges-Louis Bouchez op kop, verzetten zich fel. Maar tegelijk zit Open Vld wel op die lijn: het is de filosofie van een “1G”-beleid: alleen ingeënte burgers krijgen nog een toegangsticket tot een sociaal leven.
  • En hoewel Rousseau dus door zijn forse uitspraken over het dossier heel veel felle tegenreacties uitlokt, zijn de kampioenen van het debat voorlopig eigenlijk PS en CD&V. Die pleitten beiden onomwonden voor een vaccinatieplicht, eerder dan een vaccinatiepas: nog straffer dus. Of misschien in uitvoering net niet: over de ‘straffen’ is de PS onduidelijk.
  • Even opvallend: de N-VA nam gisteren de bocht in tegenovergestelde richting. Ze willen nu plots geen vaccinatieplicht en ook meteen het vaccinatiepaspoort, of wat vandaag eigenlijk de voorloper is, het CST, zo snel mogelijk afschaffen.
  • Dat is een stevige ommekeer in de koers van de partij, die wat aarzelend leek over het thema, en voor het debat in de Kamer haar koers definitief moest bepalen. Het partijbureau deed dat gisteren.
  • Maar het is opvallend: eerder uitte onder meer nieuwe leading lady Zuhal Demir (N-VA) zich in december nog als expliciete voorstander van een verplichting, en ook voorzitter Bart De Wever (N-VA) neigde fel in die richting.
  • Maar de duidelijke impact van de Omikron-golf deed de partijtop kantelen: overal in de ziekenhuizen wijst de data erop dat de verwachtte overrompeling er niet is. Integendeel: de ziekte maakt nog nauwelijks patiënten zodanig ziek dat ze langdurige behandeling nodig hebben, laat staan dat ze op intensive care belanden.
  • “We hopen dat we nu van een pandemische naar een endemische situatie kunnen overgaan en dat we kunnen evolueren naar een soort griepaanpak waarbij we kwetsbaren in de winter inenten”, zo stelde ondervoorzitter Lorin Parys (N-VA), die naar voor geschoven werd als woordvoerder in het dossier.
  • En meer nog: het Covid Safe Ticket mag voor N-VA op de schop, tot groot jolijt van Vlaams Belang, dat meteen die andere oppositiepartij “heftig feliciteerde met dat late inzicht”. De N-VA wil het dus weg, “van zodra de Omikron-golf is gaan liggen”. “Het is geen nuttig instrument om de viruscirculatie te milderen en het geeft een vals gevoel van veiligheid”, zo stelde Parys.
  • Die stelling belooft meteen voor het komende debat in de Kamer. Want in feite staan N-VA en MR zo, niet voor het eerst, op één lijn. Grote vraag is of men er dus überhaupt straks uit raakt, al dan niet met Vivaldi. Extra moeilijk, als vanuit oppositie de N-VA nu in de nek hijgt, en met de positieve Omikron-cijfers zal blijven schermen.
  • Anderzijds: in zowat heel Europa gaat de trend in tegenoverstelde richting. In Frankrijk pakt Le Monde vandaag uit met een studie van de Franse Economische Raad, die aantoont dat door de vaccinatiepas in te voeren, er in totaal 4.000 mensenlevens gered zijn en er een verlies voor de economie van liefst 6 miljard euro is vermeden.
  • In Frankrijk voerde Macron die vaccinatiepas in, met een klim van 13 procent in het aantal gevaccineerden als gevolg. In Oostenrijk en Duitsland is het vaccin verplicht, met potentiële boetes als gevolg. In Italië zit men al veel langer heel dicht tegen een de facto verplichting: alle werknemers zijn verplicht een vaccin te nemen. Ook in de VS is dat grotendeels de strategie.
  • Wie dus in Parijs een koffie wil gaan drinken of iets eten in een bistro, moet hoe dan ook zijn CST tonen.
Meer