Wat heeft het mysterieuze getal 705742 te maken met Bitcoin?

Dinsdag verstuurde techmiljardair Jack Dorsey een tweet waarin enkel het getal 705742 te lezen stond. Wat bedoelde Dorsey met deze boodschap en waarom lokte het zo veel debat in de cryptowereld uit?

Dorsey staat de laatste tijd bekend om zijn mysterieuze en vaak ook enorm korte tweets. Die hebben meestal betrekking op wat er gebeurt in de cryptowereld. De Twitter-baas veranderde onlangs zijn profielbeschrijving naar “#bitcoin” nadat hij allerlei cryptodiensten integreerde op zijn social mediaplatform. Zo kunnen gebruikers sinds 23 september andere Twiterraars een fooi geven met Bitcoin.

Dinsdag verstuurde de cryptostier opnieuw een bijzonder korte en geheimzinnige tweet. “705742” stond er te lezen. Cryptobeleggers gingen onmiddellijk koortsachtig op zoek naar een verklaring voor de nieuwste profetie van Dorsey.

Sommigen dachten dat het een voorspelling van de finale waarde van Bitcoin zou kunnen zijn. Anderen dachten dat het cijfer mogelijk iets te maken had met het handelsvolume van Square’s CashApp, een betalingsdienst die Dorsey in augustus opkocht voor 29 miljard dollar.

Dat hield allemaal natuurlijk geen steek. Uiteindelijk gingen de cryptofanaten kijken naar de blockchain van ‘s werelds grootste cryptomunt Bitcoin voor meer raad. Daar vond men een buitengewoon antwoord op de puzzel van Dorsey.

Een specifieke block op het netwerk van Bitcoin

Het getal 705742 verwijst blijkbaar naar een specifieke “block” op de blockchain van Bitcoin. Zo’n blockchain is eigenlijk een relatief nieuwe soort database. Informatie wordt er opgeslagen in “blocks” die aan elkaar geketend worden. Daarom dat men spreekt over een “chain” van verschillende “blocks”. Via een “Bitcoin block explorer” kan men raadplegen hoeveel van die “blocks” er al bestaan op het netwerk van de cryptomunt. Op het moment van schrijven staan er al meer dan 70600 blocks geregistreerd.

Toen de twitteraars echter keken of er iets speciaal was aan block nummer 705742, vonden ze niets. Kon het de eerste block zijn die zou gemined worden door een nieuw graafsysteem waar Dorsey aan werkte? De speculatie bleef de rest van de dag aanhouden.

“117 er naast”

Een dag later, op woensdag 20 oktober, werd pas duidelijk wat Dorsey bedoelde met de tweet. Die dag bereikte Bitcoin een nieuwe recordprijs met een koers van 66.900 tot 67.000 dollar. Dat gebeurde toen de 705859e block van Bitcoin werd gemined. Een getal dat dus een beetje hoger lag dan het cijfer van Dorsey.

Dorsey wist dus al een dag op voorhand dat Bitcoin een nieuwe piek zou bereiken, wat op zich al hoogst opmerkelijk is. “117 er naast”, tweette Dorsey woensdag droogjes. Daarmee bevestigde hij ook dat het al die tijd effectief over een “block” van Bitcoin ging.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20