De verschillende toepassingen van blockchain in China en wat dit te maken heeft met de race naar klimaatneutraliteit

Het land dat het meeste CO2 ter wereld uitstoot, wil blockchaintechnologie aanwenden om klimaatneutraliteit te bereiken.

De Chinese autoriteiten die de economie van de Aziatische supermacht plannen, hebben groen licht gegeven voor testen met blockchaintechnologie om groene energie binnen de grenzen te verhandelen. Dat staat te lezen op de website van de National Development and Reform Commission (NDRC).

Datzelfde orgaan kondigde eind augustus ook aan dat ze blockchaintech zullen gebruiken voor het vrachttreinverkeer tussen China en Europa. De Chinese overheid gebruikt bovendien al verschillende blockchains voor toepassingen die het streven naar klimaatneutraliteit tegen 2060 moeten versoepelen.

Maar wat is blockchain juist en hoe kan het gebruikt worden voor de vergroening van energie?

Wat is een blockchain eigenlijk?

Een blockchain is in feite een specifieke soort database. De manier waarop blockchain verschilt van andere databases is via de manier waarop zij informatie opslaat. Op een blockchain worden gegevens opgeslagen in “blocks” die aan elkaar geketend worden. Vandaar dat men spreekt over een “chain” van blocks.

Nieuwe data worden opgeslagen in een verse block. Eenmaal de block gevuld is, wordt die toegevoegd aan een ketting met andere blocks. De ketting toont dus eigenlijk een overzicht van alle blocks, en dat in chronologische orde.

Tot nu toe wordt de technologie vooral gebruikt als een digitaal grootboek voor transacties, zoals in de snel groeiende wereld van cryptomunten en andere gedecentraliseerde financiële diensten.

Die systemen, zoals de blockchain achter Bitcoin, zorgen ervoor dat de blockchain niet gecontroleerd wordt door één persoon of groep. Alle gebruikers van de blockchain hebben samen de controle over het netwerk. Het toevoegen van blocks in die databases is onomkeerbaar. Dit betekent dat transacties met Bitcoin voor eeuwig geregistreerd staan op de blockchain en voor iedereen zichtbaar zijn.

Toepassingen van blockchain in China

Ook China’s cryptoachtige versie van zijn nationale fiatmunt, de digitale yuan, gebruikt een blockchain om transacties vast te leggen. Het verschil met cryptomunten, zoals Bitcoin en Ethereum, is echter dat de database niet voor iedereen zichtbaar zal zijn en volledig onder controle van de Chinese centrale bank is.

Maar een blockchain kan veel meer gegevens opslaan dan enkel financiële transacties. Zoals eerder beschreven, is China van plan om blockchains te gebruiken om het goederenverkeer tussen het land en Europa via vrachttreinen te verbeteren. In juli lanceerde de Chinese overheid ook een handelsplatform voor de uitstootrechten van CO2 dat gebruik maakt van blockchaintech. Nu zal China ook het binnenlands verhandelen van groene energie toevoegen aan het lijstje van blockchaininnovaties.

Lagere kosten en meer transparantie

State Grid, het grootste nutsbedrijf van China, is volgens de NDRC een eerste kandidaat voor een patent op een blockchainsysteem dat transfers van groene energie kan coördineren. Via zo’n blockchain kunnen de energiebedrijven een overzichtelijk, efficiënt en redelijk transparant en eerlijk handelsplatform voor energie opzetten. Als de Chinese autoriteiten de blockchain namelijk willen nakijken op fouten of gevallen van fraude zullen die, dankzij de chronologische en onwrikbare natuur van de technologie, snel gevonden worden.

De NDRC hoopt dat het blockchainplatform China zal bijstaan in het bereiken van zijn klimaatdoelstellingen door het gebruik van hernieuwbare energie verder aan te moedigen. Het instituut hoopt ook dat het een “Chinese oplossing” voor globale energieproblemen kan worden.

Toch wordt er al zeker sinds 2018 in Singapore geëxperimenteerd met het verhandelen van groene energie via blockchains. SP Group, het energiebedrijf van de Singaporese overheid, zei toen dat het gebruik van de technologie voor lagere kosten binnen de sector zal zorgen en bovendien meer transparantie zal brengen.

Lees ook: Haven van Buenos Aires moderniseert maritiem systeem met behulp van blockchaintechnologie

Meer