Morgen gaat het in de kern alweer over het krantencontract, en dan vooral over fiscale kortingen en uitzonderingsregimes

Morgen gaat het in de kern alweer over het krantencontract, en dan vooral over fiscale kortingen en uitzonderingsregimes
Alexander De Croo (Open Vld) en Vincent Van Peteghem (cd&v) – JAMES ARTHUR GEKIERE/BELGA MAG/AFP & YORICK JANSENS/BELGA MAG/AFP via Getty Images

Vrijdag was er nog geen witte rook, morgen probeert de kern het opnieuw over het krantencontract. Op tafel: de fiscale kortingen die in de plaats komen van de concessie.

  • Het is vrij duidelijk dat er geen gunning komt van de concessie die gewonnen werd door PPP en Proximy. 
  • Maar dat brengt met zich mee dat opnieuw een andere, kleine concessie gaan uitschrijven, juridisch eigenlijk veel te kwetsbaar is: de Europese Commissie kan moeilijk akkoord gaan met zo’n initiatief, waarbij het wel heel opzichtig zou zijn dat zo’n nieuwe kleine concessie dan plots wél gewonnen zou worden door staatsbedrijf Bpost.
  • Tegelijk wil men blijven werken op twee sporen: de landelijke gebieden, de zogenaamde “witte zones” moeten extra steun blijven krijgen. En er moet ook steun komen voor de verenigingen uit het middenveld, die tijdschriften hebben: onder meer Beweging.net en Kerk & Leven dus. 
  • “De piste waar we op werken loopt via de vennootschapsbelasting en daar dan een speciale aftrek voor uitgevers en de vzw’s”, zo bevestigen meerdere regeringsbronnen. De eis van de PS om ook via de personenbelasting korting te geven voor krantenlezers, lijkt doodgeboren: de andere partijen zien dat niet zitten.
  • En hoe dan ook zou het gaan om maatregelen die “beperkt zijn in de tijd”, want het zijn “overgangsmaatregelen”. Het gaat volgens De Tijd om een voorstel van 23 miljoen euro, 6,7 miljoen voor de krantenuitgevers, 16,3 miljoen voor de vzw’s, vooral van de christelijke en socialistische zuil.
  • Maar hoe dan ook betekent alvast een reeks nieuwe fiscale ‘koterijen’speciale uitzonderingsregimes. Dat staat haaks op het streven dat minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) nog had in zijn plannen voor een fiscale hervorming, om net die koterijen te slopen en de boel te vereenvoudigen. Die hervorming kwam er niet.
  • Opvallend daarbij: in het kamp van Van Peteghem ontkent men fel dat zij daarop aansturen. “De fiscale maatregelen zijn geen voorstel van ons, maar van PS en Ecolo. Wij moeten in opdracht van de regering zorgen dat er minstens deftig wetgevend werk gebeurt.” En nog: “Het zijn PS, Groen en Ecolo die met hun voorstellen inderdaad koterij op grote schaal zouden geven, zoals een belastingaftrek voor iedereen met een krantenabonnement.”
  • Of daarmee de kous af is, is maar de vraag. Want de MR wil ook iets van steun voor de perswinkels in het leven roepen. En er is nog altijd de vraag of het krantencontract niet dan nog voor zes maanden nog een laatste keer verlengd moet worden. Ook ‘tijdelijk’ dan. Het is afwachten wat er dan in lopende zaken gebeurt.
  • Daarvoor wil Vivaldi in elk geval nog eens zes maanden gaan betalen. Niet de 87,5 miljoen die het normaal zou kosten, maar wel nog eens 62,5 miljoen, de helft van de 125 miljoen van de nieuwe krantenconcessie (die dus niet gegund zal worden). Dat stelde de premier in elk geval voor, maar de PS vindt dat nog te weinig.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.