Morgan Stanley sluit een beurscorrectie tot 15 procent niet uit voor het einde van het jaar

Meer en meer analisten sluiten niet uit dat de beurzen de komende maanden wat terrein zullen prijsgeven. Ook de zakenbank Morgan Stanley denkt dat er een correctie in de maak is. Volgens een analist van de bank is een verlies tot 15 procent voor de S&P500 geen fictie.

Waarom is dit belangrijk?

Terwijl 2020 een absoluut rampjaar was voor de wereldwijde economie, hebben verschillende beursindexen er een topjaar opzitten. Daar werd dit jaar een vervolg aan gegeven met onder meer recordkoersen voor de Nadaq en de S&P500. Veel beleggers vrezen dan ook dat een correctie almaar dichterbij komt. Morgan Stanley sluit niet uit dat de S&P500 nog voor het einde van het jaar zal dalen met 10 à 15 procent.

Lisa Shalett, chief investment officer bij Morgan Stanley Wealth Management, sluit niet uit dat er nog voor het einde van 2021 een correctie komt op de Amerikaanse beurzen. “Het probleem is dat de markten zijn geprijsd voor perfectie en kwetsbaar zijn, vooral omdat er geen correctie van meer dan 10 procent is geweest sinds het dieptepunt van maart 2020”, liet ze dinsdag in een bericht weten. “Het wereldwijde beleggingscomité van de bank verwacht een terugval van de S&P500 met 10 tot 15 procent voor het einde van het jaar.”

Cyclische aandelen van hoge kwaliteit

“Overweeg winst te nemen in indexfondsen,” vervolgde ze. Shalett waarschuwde daarbij dat de aandelenbenchmarks de toename van het aantal ziekenhuisopnames door corona, hogere rentetarieven en belangrijke geopolitieke verschuivingen hebben genegeerd.

Ze stelde in haar bericht voor om de beleggingsportefeuilles te herschikken ten gunste van “cyclische aandelen van hoge kwaliteit”, met name aandelen in de financiële sector, en tegelijkertijd op zoek te gaan naar “consistente dividendbetalers in de consumptiesector en gezondheidszorg”.

Hoewel Morgan Stanley “optimistisch” blijft over de economische vooruitzichten, waarbij Shalett “de solide vooruitzichten voor kapitaaluitgaven en aantrekkende arbeidsmarkten” noemt, maakt het wereldwijde investeringscomité van de bank zich volgens haar bericht almaar meer zorgen over de marktwaarderingen.

“Correctie is noodzakelijk”

“Hoewel de economische cyclus en de haussemarkt volgens ons intact blijven, denken wij dat een correctie noodzakelijk is om de risicopremies te herstellen en de rendementen van selectieve en actieve aandelenselectie op peil te houden”, aldus Shalett.

Volgens de chief investment officer wordt de markt momenteel aangedreven door het vertrouwen van de beleggers in het feit dat de Federal Reserve haar monetaire beleid delicaat zal bijsturen zonder fouten te maken. “Wij zien de onophoudelijke stijging van deze markt steeds meer als een product van meesterlijk genuanceerde communicatie van de Federal Reserve en, in het bijzonder, voorzitter Jerome Powell”, klonk het dinsdag.

Verwacht werd dat de bijeenkomst in Jackson Hole in augustus meer licht zou werpen op het tijdschema van de Fed voor de geleidelijke afbouw van het opkoopprogramma, maar er werd niet veel concreets gezegd. Volgens Shalett zijn de beleidsmakers erin geslaagd hun standpunt te herhalen dat de inflatie van voorbijgaande aard zal zijn.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20