Wat zijn de gelijkenissen tussen de huidige beurskoersen en die van 1929, 1999 en 2007?

Veel experts hebben de afgelopen weken gewaarschuwd dat september wel eens een sombere maand kan zijn voor beleggers. Matt Maley, hoofd marktstrateeg bij de vermogensbeheerder Miller Tabak + Co, merkte in een interview met Marketwatch op dat er gelijkenissen zijn tussen de huidige beurskoersen en die van 1929, 1999 en 2007.

Na de jongste hausse van de beurzen vrezen verschillende experts dat er opnieuw een stevige correctie in de maak is. Voornamelijk in de Verenigde Staten nemen de bezorgdheden toe, maar ook in onze contreien neemt de kans op een correctie toe. De Europese beurswaakhond ESMA liet onlangs weten dat het de kans bijzonder groot acht dat de financiële markten binnenkort een dreun krijgen.

Herhaalt de geschiedenis zich?

Ook Maley denkt dat er een correctie in de maak is. Hij baseert zich daarbij op verschillende gelijkenissen tussen de beurskoersen vandaag en die van 1929, 1999 en 2007. “Ik zeg niet dat we een berenmarkt gaan meemaken zoals in die jaren, maar ik sluit een een onvermijdelijke diepe correctie zeker niet uit”, zei hij aan Marketwatch. Dit zijn de gelijkenissen waarover de strateeg het heeft:

  • De S&P500 wordt verhandeld tegen 22,5 keer de verwachte winst en de koers/omzetverhouding (k/o) van 3,1 keer is veel duurder dan in 2000.
  • Blancochequebedrijven, ook wel spacs genoemd, zijn al een tijdje aan een opmars bezig. “De laatste keer dat spacs zo groot waren als nu? Dat klopt 1928/1929”, aldus Maley.
  • “Net als in 1920 en 2000 zijn de margeschulden naar nieuwe hoogten geschoten, wat prima is totdat het de andere kant op gaat”, zei Maley. En dat is net wat er nu aan de gang is. Beleggers maken minder schulden om te beleggen. In juli was er sinds de start van de coronacrisis voor de eerste keer sprake van een daling van de margeschulden. Dat betekent dat beleggers minder vertrouwen in de markt hebben. Ze zijn namelijk niet langer bereid om geld te lenen voor een belegging.
  • Individuele beleggers zijn goed voor 20 procent van het gemiddelde dagvolume voor aandelen, tweemaal het niveau van twee jaar geleden. Veel grote markttoppen in het verleden – 1929, 1999/2000 – werden gekenmerkt door grote sprongen in de activiteit van beleggers.
  • Van 1998 tot 2000 schoten de aandelen van heel wat bedrijven zonder winsten omhoog. Beleggers stortten zich toen op dergelijke aandelen. Maley ziet gelijkenissen met de zogenaamde meme-aandelen, zoals GameStop en AMC Entertainment.

“Het is mijn mening dat de risicokant van de risico/opbrengst-vergelijking de voorbije maanden aanzienlijk is gegroeid… en daarom denk ik dat beleggers op deze niveaus wat winst moeten pakken”, aldus Maley. “Als/wanneer deze rally eindigt, zal bijna alles dalen. Cash is in dergelijke situaties één van de weinige beschermingen die beleggers succesvol zullen vinden.”

Meer