Morgan Stanley: ‘Er zijn signalen dat een berenmarkt dreigt voor Bitcoin’

Bitcoin vertoeft, samen met de andere cryptomunten, al enkele weken in woelig water. De grootste cryptomunt lijkt sinds dinsdag een herstelbeweging te hebben ingezet, maar volgens de zakenbank Morgan Stanley dreigt een berenmarkt.

Bitcoin is deze week lichtjes hersteld van enkele opdoffers die het de afgelopen weken heeft gekregen. Na een krimp tot 31.600 dollar was de munt vrijdagmiddag opnieuw 37.500 dollar waard. Dat is een stijging van 18 procent. De legalisering van de cryptomunt in El Salvador lag onder meer aan de basis van die toename.

Koersverloop Bitcoin afgelopen zeven dagen – Bron: Coinmarketcap

Backwardation

Toch is het volgens Morgan Stanley nog veel te vroeg om van een herstelbeweging te spreken. De zakenbank verwacht dat een berenmarkt zijn opwachting maakt. Morgan Stanley baseert zich daarbij op de prijzen van futurecontracten. Volgens de bank is er een zogenaamde backwardation aan de gang. Dat is het geval wanneer de huidige prijs voor een aandeel, ook wel de spotprijs genoemd, hoger ligt dan de futureprijs.

‘Wij menen dat de terugkeer naar backwardation in de afgelopen weken een negatief signaal is dat wijst op een berenmarkt’, klinkt het in een analyse van enkele strategen van Morgan Stanley onder leiding van Nikolaos Panigirtzoglou.

Voor die analyse hebben de strategen gekeken naar de spread tussen het 21-daags voortschrijdend gemiddelde van de futurecontracten (die binnen twee maanden aflopen) en de spotprijzen. Die is momenteel negatief. Morgan Stanley merkt op dat het de eerste keer is dat dat gebeurt sinds 2018. Tijdens dat jaar is de waarde van Bitcoin met 74 procent gezakt na het bereiken van een hoogtepunt eind 2017.

Bitcoin moet terrein prijsgeven

Backwardation is een ongewone ontwikkeling en een weerspiegeling van hoe zwak de vraag naar Bitcoin op dit moment is bij institutionele beleggers, die meestal contracten gebruiken die genoteerd staan op de Chicago Mercantile Exchange’, staat er in de analyse te lezen.

Voorts moet Bitcoin terrein prijsgeven aan andere cryptomunten. Waar de marktwaarde van Bitcoin begin dit jaar nog goed was voor 70 procent, is dat aandeel vandaag gezakt tot 42 procent, leren cijfers van CoinGecko, een site die de cryptokoersen volgt. Volgens sommige analisten wijst dat er op dat cryptobeleggers lonken naar andere munten.

Lees ook:

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20