Markten:
Markten inladen...

DINSDAG 04 AUG

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

14 verrassende feiten over mooie mensen

Logo Business AM
Lifestyle

02/07/2019 | Dominique Dewitte | 10 min leestijd

Schoonheid is belangrijk is onze maatschappij. Mensen die er aantrekkelijk uitzien, hebben vaak meer zelfvertrouwen en succes. Heel wat wetenschappelijke studies hebben bewezen dat dit soort stellingen over schoonheid wel eens kloppen. Hier zijn 14 verrassende feiten over mooie mensen.

1. Mooie mensen triggeren in de hersenen dezelfde verbindingen als cocaïne en gokken

Daniel Craig zit als James Bond aan een pokertafel.

Onbewust houden we er allemaal van om naar mensen met een mooi uiterlijk te kijken. Dat komt omdat schoonheid bij een andere persoon in onze hersenen dezelfde verbindingen activeert als bij mensen die verslaafd zijn aan cocaïne of gokken. Ook chocolade eten zou hetzelfde effect hebben.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

2. We vertellen gemakkelijker een geheim aan mooie mensen

Naomi Watts luistert als seksuologe met haar bril in de hand in de Netflix-reeks Gipsy. We vertellen sneller een geheim aan mooie mensen.

We hebben ook meteen meer vertrouwen in iemand die er goed uitziet. Vermoedelijk voelen we ons meer op ons gemak, want volgens studies zijn we sneller geneigd om een geheim of persoonlijke informatie met een knap persoon te delen dan met een minder aantrekkelijke gesprekspartner.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

3. Mooie mensen kunnen meer invloed uitoefenen

Don Draper houdt een sigaret vast in 'Mad Men'. Mooie mensen hebben meer invloed.

Aangezien mooie mensen sneller ons vertrouwen krijgen, kunnen ze doorgaans ook meer invloed hebben dan iemand met een middelmatig uiterlijk. Al vanaf de eerste indruk hebben ze een streepje voor. En dat is belangrijk, want sommige studies noemen schoonheid de meest krachtige eerste indruk. Het is dan ook niet verwonderlijk dat aantrekkelijke personen vaak in leidinggevende functies terug te vinden zijn.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

4. Een knap uiterlijk is het recept voor zelfvertrouwen en succes

Claire Underwood in zit aan haar bureau als president. Mooie mensen hebben vaker succes.

Wie invloed wil uitoefenen, heeft uiteraard zelfvertrouwen nodig. De mengeling van de factoren hierboven zorgt er ook voor dat mooie mensen vaak succesvol zijn. Volgens de bekende clichés zijn ze niet alleen succesvoller dan mensen met een gewoon uiterlijk, maar ook slimmer, dominanter, seksueel actiever en mentaal gezonder. Studies bewijzen dat er wel een grond van waarheid achter deze stellingen schuil gaat. Omgekeerd is uiterlijk vaak ook een reden waarom andere mensen een gebrek aan zelfvertrouwen hebben.

Of intelligentie met schoonheid samenhangt, valt nog te betwijfelen. Al heeft de London School of Economics een paar jaar geleden wel vastgesteld dat knappe personen vaker een hoog IQ hebben. Intelligentie zou volgens de onderzoekers erfelijk kunnen zijn, en mooie mensen trouwen vaak met elkaar.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

5. Mooie mensen zijn socialer en minder eenzaam

Rachel en Ross geven elkaar een knuffel in Friends. Mooie mensen zijn minder eenzaam.

Ook dit hangt samen met de voorgaande clichés: mooie mensen zijn doorgaans vlot in sociaal contact. Door hun zelfvertrouwen voelen ze zich ontspannen en minder verlegen. We zijn ook sneller geneigd om een relatie, vriendschappelijk of romantisch, te wensen met iemand die er verleidelijk uitziet.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

6. Een aantrekkelijk persoon wordt minder snel schuldig bevonden voor eenzelfde misdaad als een ander individu

Reese Witherspoon in de rechtbank in de film Legally Blond'. Mooie mensen worden minder snel schuldig bevonden.

De rechtbank zou dé plaats bij uitstek moeten zijn waar uiterlijk geen rol speelt. En toch is dat niet altijd het geval. Een studie van Cornell University heeft aangetoond dat aantrekkelijke beklaagden vaker onschuldig worden bevonden dan mensen met een minder aantrekkelijk uiterlijk. En als er een vergoeding door de rechter moet worden toegekend, gaan ze doorgaans ook met hogere bedragen lopen.

Bij beschuldigingen van seksuele misdrijven worden minder aantrekkelijke mensen sneller als gevaarlijk afgestempeld. Vooral beklaagden met een minder verzorgd voorkomen zullen al gauw een negatieve indruk opwekken.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

7. Het ideale gezicht wordt bepaald door de afstand tussen de ogen, en de afstand van de ogen tot de mond

Een portret van Shania Twain en van Angelina Jolie.

(EPA)

Wat is dan eigenlijk volgens de wetenschap een mooi gezicht? Volgens onderzoekers van de universiteit van Toronto moet de afstand tussen de pupillen 46% van de gezichtsbreedte van oor tot oor bedragen. De afstand tussen de ogen en de mond moet 36% van het verschil tussen de haarlijn en de kin zijn. Volgens de studie zou zangeres Shania Twain op basis van die parameters het ideale gezicht hebben. Actrice Angelina Jolie, die toch ook als een bijzonder knappe vrouw wordt beschouwd, schiet daarentegen tekort.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

8. Mannen vinden vrouwen met een jong gezicht aantrekkelijker

Selena Gomez lacht naar de camera.

(EPA)

We kennen de dimensies van het ideale gezicht al, maar voor mannen is het ook belangrijk dat een vrouwelijk gezicht er jong uitziet. Dat betekent dat de afstand tussen de ogen enerzijds, en tussen de ogen en de mond anderzijds, juist wat kleiner moet zijn. Tot die conclusie kwam een onderzoek van de University of New Mexico.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

9. De linkerkant van het gezicht is knapper

Een knappe vrouw poseert met de linkerkant van haar gezicht.

(EPA)

Wie op zoek is naar z’n goede kant voor een foto moet de linkerzijde van het gezicht het voordeel van de twijfel geven. Onderzoekers lieten studenten tien foto’s van mannen en vrouwen beoordelen. Ze vonden dat de foto’s waarop de linkerkant van een gezicht te zien was, esthetisch beter waren.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

10. Mooie mensen verdienen 5% meer per uur dan hun collega’s

Leonardo DiCaprio heft het glas in The Wolf of Wall Street. Mooie mensen verdienen meer.

De Federal Reserve Bank of St. Louis ontdekte in 2005 dat aantrekkelijke mensen een hoger loon hebben dan collega’s die er gemiddeld uitzien. De onderzoekers verzekerden dat opleiding en ervaring in hun studie geen invloed hadden. Natuurlijk hangt dit ook een beetje samen met het feit dat mooie mensen meer zelfvertrouwen uitstralen. Vooral in functies met veel persoonlijk contact worden meer knappe personen aangenomen.

Toch stellen de onderzoekers dat er ook vaak sprake is van discriminatie op basis van uiterlijk. Bij vrouwen blijkt gewicht een belangrijke factor. Vrouwelijke werknemers met een BMI dat hoger is dan gemiddeld, worden aanzienlijk minder betaald. Bij mannen is lengte dan weer doorslaggevend. Hoe groter de mannelijke werknemer, hoe hoger zijn loon.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

11. Een te knap uiterlijk kan ook nefast zijn voor de carrière

Tot hiertoe lijkt het leven voor mooie mensen alleen maar rozengeur en maneschijn, maar te knap zijn is ook weer niet goed. Vooral vrouwen kunnen daar hinder van ondervinden. Volgens professor Heidi Grant Halverson van Columbia University grijpen knappe vrouwen door hun looks soms naast een job of een studiebeurs. Schoonheid kan tijdens een gesprek dan wel vaak overtuigend werken, soms kan de interviewer de mooie gesprekspartner ook als een bedreiging voor zichzelf beschouwen.

Zeker tijdens een gesprek tussen twee personen van hetzelfde geslacht kan een knap uiterlijk contraproductief werken. Omgekeerd zal iemand van het andere geslacht vooral geneigd zijn om schoonheid als een pluspunt te zien.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

12. Vrouwen vinden mannen minder aantrekkelijk wanneer ze lachen

George Clooney in kostuum met strikje lacht.

(EPA)

Schoonheid kan ook achter een glimlach schuilgaan. Maar toch hebben onderzoekers van de University of British Columbia vastgesteld dat vrouwen mannen juist minder aantrekkelijk vinden wanneer ze lachen en gelukkig lijken. Dan zouden ze minder mannelijk overkomen.

Omgekeerd hebben mannen wel liever een vrouw die lacht en geluk uitstraalt. Zij zijn dan weer veel negatiever over vrouwen die duidelijk veel zelfvertrouwen hebben.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

13. Vrouwen laten hun mening over mooie mannen door andere vrouwen bepalen

Vrouwen voelen zich sneller aangetrokken door mannen die de aandacht van andere vrouwen krijgen. Uit een experiment van de University of Aberdeen blijkt dat mannen aantrekkelijker worden wanneer een andere vrouw naar hen lacht. Dit zou betekenen dat vrouwen hun mening over schoonheid bij mannen dus toch vooral laten leiden door wat andere vrouwen over mannen denken.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

14. We zijn automatisch terughoudender wanneer we iemand met misvormingen in het aangezicht ontmoeten

Seal poseert voor een foto.

(EPA)

Naast al deze clichés en opmerkingen over schoonheid blijkt ook dat we automatisch terughoudend zijn wanneer we iemand met misvormingen in het aangezicht ontmoeten. Zelfs bij baby’s wordt dit fenomeen reeds vastgesteld. Bovendien is dit een universele reactie die bij alle culturen terugkeert.

Volgens onderzoekers zou dit te maken hebben met iets wat we van onze voorouders hebben geërfd, en waarbij ons onderbewustzijn probeert om geen infecties of ziektes op te lopen. We beschouwen misvormingen dus onbewust als een besmettelijke ziekte.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks