5 zaken die recruiters je niet vertellen over sollicitaties

Recruiters zijn er in de eerste plaats om je te helpen. Ze gaan op zoek naar de ideale kandidaat voor een vacature. Uiteindelijk ligt de beslissing in handen van de ‘hiring manager’. En daar weten recruiters meer over dan ze ons zullen vertellen. Hier zijn vijf feiten over de persoon die tijdens een gesprek als een poortwachter tussen jou en je droomjob staat, en die recruiters liever voor zichzelf houden.

1. Je voorkomen is belangrijk

Je uiterlijk zou normaal gezien geen rol mogen spelen wanneer je voor een job solliciteert. Toch kan een goed voorkomen een potentiële werkgever charmeren. Een goede inhoud is immers nog net dat tikkeltje beter als ook de verpakking goed zit.

Michael Brown is een global management expert, en auteur van het boek ‘Fresh Passion Leadership: Become a Distinct, Branded Leader or Extinct Generic‘. Hij legt uit: “Natuurlijk zullen ze je aannemen voor je intellectuele capaciteiten, maar het gezicht waarachter de hersenen gehuld zijn, speelt ook een rol.”

Meer zelfs, Brown heeft gevallen gezien waarbij iemand enkel werd aangenomen omdat de persoon er goed uitziet. “Er zijn ook situaties geweest waarbij managers iemand niet hebben aangenomen, omdat ze zich niet genoeg aangetrokken voelden tot de sollicitant.”

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

2. Managers kunnen een slechte reputatie hebben

Ook over de managers zelf zijn de recruiters niet altijd eerlijk. Zo kan hij of zij een slechte reputatie hebben door weinig aandacht te besteden aan medewerkers. Of hen de minst leuke taken geven, en de beste voor zichzelf houden. Sommige managers proberen zelfs de eer op te strijken voor prestaties van hun personeel. Of misschien geven ze iemand anders graag de schuld wanneer er problemen opduiken. In enkele gevallen zijn ze er zelfs niet vies van hun medewerkers de huid vol te schelden.

Maar als dat het geval is, zal jij dit als sollicitant niet van een recruiter te horen krijgen. Of toch zeker niet in die woorden. Dat stelt Roy Cohen, een loopbaanbegeleider en auteur van ‘The Wall Street Professional’s Survival Guide‘. “In plaats daarvan zal de recruiter je zeggen dat de manager de lat hoog legt, medewerkers enkel de ruimte geeft die ze nodig hebben, of gewoon een geweldige baas met een paar grillen is.”

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

3. Managers zijn totaal waarschijnlijk totaal niet voorbereid om je sollicitatiegesprek

De meeste managers denken dat ze wel kunnen improviseren wanneer ze je interviewen voor een job”, zegt Anne Bucher, vicevoorzitter bij rekruteringsbedrijf Cielo. Dat betekent dus eigenlijk dat ze niet veel hebben voorbereid wanneer je hun bureau binnenstapt. Soms weten ze zelfs totaal nog niet welk profiel ze precies zoeken. Ze hopen tijdens sollicitatiegesprekken te ontdekken wat de arbeidsmarkt te bieden heeft.

Daarom mag je als sollicitant ook niet bang zijn om de onderneming en de manager in vraag te stellen. Uiteindelijk heb jij tijdens een gesprek evenveel recht om vragen te stellen als de persoon die je misschien zal aanwerven, benadrukt Bucher. Probeer daarom zeker te weten te komen naar welk soort kandidaat ze op zoek zijn en hoe een werkdag eruit zal zien. Zo kan je ook voor jezelf bepalen of je wel voor deze manager zou willen werken.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

4. Managers proberen altijd meer over je te weten te komen dan op je cv staat

Je referenties zijn doorgaans niet genoeg voor managers. Het is geweten dat ze op de sociale media gaan kijken om meer details over potentiële werknemers te weten te komen. Maar ze kunnen nog nieuwsgieriger worden door achter je rug met mensen te gaan praten. Bijvoorbeeld met iemand die bij je huidige of vorige werkgever actief is. Ze zullen onder andere vragen hoe het is om met jou samen te werken, hoe je relatie met andere medewerkers was, etc. Meestal weet de sollicitant niet eens dat ze dit soort gesprekken voeren.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

5. Managers zijn vaker op zoek naar soft skill dan naar competentie

Recruiters zullen zich baseren op je cv en je pagina op LinkedIn om te zien of je de competenties hebt die nodig zijn voor een job. Maar een manager is vooral op zoek naar iemand die beter is dan de vorige medewerker die de job heeft uitgevoerd. Daarom zijn competenties niet genoeg, en zijn ze meer geïnteresseerd in soft skills. En die kan je best zoveel mogelijk tijdens je gesprek etaleren.

Soft skills zijn bijvoorbeeld het vermogen om kritisch te denken, flexibiliteit, aanpassingsvermogen, teamwork, … Ze zullen volgens Bucher ook willen controleren of je wel de juiste match bent voor het bedrijf of het merk waarvoor je wil werken. Dus doe op voorhand wat research, zodat je zeker weet of je in de werkomgeving zult passen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20