10 vragen waarmee u tijdens een sollicitatiegesprek indruk maakt

Het is niet alleen de potentiële werkgever die vragen mag stellen tijdens een sollicitatie, want de geïnterviewde moet z’n kans grijpen wanneer die zich aandient. Hier zijn tien vragen waarmee u tijdens een sollicitatiegesprek zeker indruk zult maken.

Solliciteren is een stressvolle bezigheid, en het volstaat niet om enkel vragen te beantwoorden. Een werkgever legt op de website The Cut uit dat ook van de sollicitant verwacht wordt zelf vragen te stellen. In de meeste gesprekken wordt daar ruimte voor gelaten. Maar weinig mensen doen het, vermoedelijk uit angst of omdat ze niet weten hoe ze een bepaalde vraag moeten stellen. Nochtans kan je op die manier meer te weten komen over de job, de werkomgeving en wat er precies van je verwacht zal worden. Uiteindelijk heb je de eerste selectieprocedure overleefd, dus mag je zeker zelf vragen stellen.

Daarom onthult diezelfde werkgever in The Cut tien vragen waarmee je gegarandeerd punten zult scoren tijdens een sollicitatiegesprek.

1. Hoe zal u de persoon in die functie beoordelen?

Hiermee kom je meteen het belangrijkste over de job te weten. Wanneer presteer je in de ogen van de werkgever goed, en wat moet je bereiken om je baas tevreden te krijgen? Eigenlijk moet je dit al weten voor je solliciteert, maar heel wat vacatures hebben geen goede jobomschrijving. Vaak gebeurt het dat dezelfde tekst al tien jaar gebruikt wordt wanneer een bepaalde functie vrijkomt. Ondertussen kan het takenpakket wel grondig veranderd zijn. Bovendien zijn veel vacatures door HR opgesteld, terwijl de manager veel beter kan omschrijven wat hij in iemand zoekt.

Jobomschrijvingen klinken soms alsof ze door een robot geschreven zijn. Het is dus beter om een menselijk gesprek over de taakverdeling te hebben. Soms omvat een jobomschrijving een tiental taken, terwijl je in werkelijkheid maar voor een tweetal dingen echt verantwoordelijk bent. Vacatures slagen er meestal niet in te benadrukken wat echt belangrijk is voor de functie. En in extreme gevallen weet de werkgever zelf nog niet wat een job precies inhoudt. Het spreekt voor zich dat je dan zelf heel voorzichtig moet zijn voor je de job aanneemt.

2. Wat zijn de uitdagingen die u in deze functie verwacht tegen te komen?

Deze vraag gaat nog een stap verder en het antwoord wordt nooit uit de doeken gedaan in een vacature. Zo kan het zijn dat de communicatie tussen afdelingen heel slecht is en dat jij daar wat aan moet veranderen. Of misschien ga je moeten samenwerken met een persoon waar anderen moeilijk mee overeenkomen. Of je zal met een beperkt budget bepaalde doelstellingen moeten bereiken. Dat lijken details voor een vacature, maar het is mooi meegenomen om dit te weten voor je ergens begint.

Je krijgt met deze vraag ook de kans om jezelf te promoten, want mogelijk heb je in een andere job al eens met deze uitdagingen te maken gekregen. Door uit te leggen hoe je deze zaken zou aanpakken, kan je de werkgever al enigszins geruststellen. Natuurlijk mag je dit niet op een al te opvallende manier doen, want anders klinkt je sollicitatie te veel als een verkooppraatje.

3. Kan u eens een typische werkdag of week voor de job omschrijven?

Sommige jobs omvatten meerdere taken, en dan is het nuttig om te weten hoeveel tijd je aan elke taak moet besteden. Stel dat een deel van de job administratief is, dan wil je weten of je daar 90 procent van de tijd mee zult bezig, of dat de verdeling eerder 50/50 is. Of misschien zal blijken dat je favoriete taak maar een beperkt onderdeel van de job is. Hoe dan ook zal dit je helpen om een beeld te vormen van een typische werkdag of werkweek.

Soms zal een werkgever de vraag omzeilen door bijvoorbeeld te zeggen dat elke dag anders is. Neem daar geen vrede mee en vraag dan om de voorbije maand eens te omschrijven. Waar zou je dan het meest mee bezig geweest zijn?

4. Hoelang heeft de vorige persoon de job uitgeoefend?

Als de functie voortdurend weer vrij komt, omdat niemand een job lang uitoefent, dan kan je ook argwaan krijgen. Misschien heeft de werkgever onrealistische verwachtingen, of misschien worden mensen niet genoeg begeleid. Als één persoon snel weer vertrokken is, hoeft dit geen probleem te zijn, want soms klikt het gewoon niet. Maar als er sprake is van een patroon, is het de moeite om een bijkomende vraag te stellen: heeft u een idee waarom er zo’n groot verloop is?

5. Wat moet de persoon in deze functie volgens u de komende zes maanden en in het eerste jaar bereiken?

Je weet nu al hoe je beoordeeld zal worden, maar wat zijn de doelstellingen die je in de eerste maanden zal moeten bereiken? Dan weet je meteen hoeveel tijd je zal krijgen om de werkvloer en de job te leren kennen. Als je na een paar aantal al concrete resultaten moet kunnen voorleggen, kan je besluiten dat je niet veel ruimte krijgt om vertrouwd te raken met de job. Voor iemand met veel ervaring mag dat geen probleem zijn, maar voor nieuwkomers kan dit zorgwekkend zijn.

Het kan ook zijn dat je zelf juist gemotiveerd bent om er meteen in te vliegen, en dan is het minder aangenaam als je bijvoorbeeld eerst een half jaar opleiding zal krijgen. De vraag helpt je ook om te ontdekken wat de belangrijkste projecten zullen zijn.

6. Als u terugdenkt aan voorgangers in deze functie, wat onderscheidt de beste dan van de mindere werkkrachten?

Dit is misschien wel de sterkste vraag die je kunt stellen. Uiteindelijk help je de werkgever om zo tot een belangrijk onderdeel van het gesprek te komen. Niemand is op zoek naar gemiddelde werkkrachten. Een werkgever wil personeel vinden dat uitblinkt, en met deze vraag maak je duidelijk dat je dat zelf ook belangrijk vindt. Natuurlijk garandeert dit niet dat je ook zelf zult uitblinken in de job, maar je maakt er wel je doelstelling van.

Bovendien maakt deze vraag het mogelijk om een realistisch beeld te vormen van wat je moet kunnen om de job goed te doen. Als je het gevoel hebt dat een job te hoog gegrepen is, is het beter om verder te zoeken dan iets te doen waar je ongelukkig van wordt.

7. Hoe zou je de cultuur hier omschrijven? Welk soort mensen blinkt hier uit, en wie doet het doorgaans minder?

Behalve de functie zelf is het ook interessant om te weten in wat voor bedrijf je terechtkomt. Is er veel hiërarchie, of gaat het er allemaal redelijk ontspannen aan toe? Misschien vind je structuur heel belangrijk, en dan is het niet aangenaam in een omgeving waarin van iedereen verwacht wordt iets te ondernemen. Zeker wanneer je keuze hebt tussen verschillende vacatures kan dit antwoord bepalen waar je uiteindelijk aan de slag gaat.

8. Waarom werkt u hier zelf graag?

Uit deze vraag kan je soms heel veel leren. Iemand die oprecht graag voor een bedrijf werkt, zal gemakkelijk meerdere redenen kunnen opsommen. Maar als ze je even aanstaren en lang stil blijven voor er een antwoord komt, dan luidt de alarmbel. Zeker als het antwoord uiteindelijk “het loon” zou zijn.

9. Stel de vraag die je zelf echt hebt!

Een sollicitatiegesprek heeft twee partijen, en uiteindelijk moet jij ook overtuigd worden dat de job de moeite waard is. Vaak stellen mensen vragen om de aandacht op zichzelf te vestigen en om indruk te maken. Maar is er een vraag waarmee je zelf echt zit, stel ze dan gewoon. Focus dus niet enkel op het krijgen van de job, maar ook op de vraag of het een geschikte job voor je is. Uiteindelijk wil je niet iedere dag ongelukkig gaan werken.

Deze vragen kan je jezelf al stellen voor je naar een sollicitatiegesprek gaat. Wat vind jij belangrijk om je goed te voelen bij een job, en wat kan er absoluut niet? Misschien zijn weekends heilig voor je en zijn telefoons en mails dan niet welkom. Misschien heb je geruchten gehoord over hervormingen en is de functie niet stabiel. Wat je ook belangrijk vindt, dit gesprek is het uitgelezen moment om de vraag te stellen.

Natuurlijk mag je de werkgever in een gesprek ook niet zomaar vertrouwen. Praat met andere mensen om te zien of hun ervaring overeenkomt met z’n antwoorden. Slechte indrukken over een wervingsprocedure worden ook snel verspreid.

10. Wanneer wordt de volgende stap gezet of neemt u een beslissing?

Na een sollicitatiegesprek wil je graag weten hoelang het duurt voor je nieuws zult krijgen. Als de werkgever dit niet zelf zegt, mag je er zeker naar vragen. Het is ook goed voor je eigen gemoedsrust, want anders ga je jezelf toch afvragen of het geen slecht teken is dat je na enkele dagen nog niets gehoord hebt. Misschien nemen ze hun tijd en hoor je pas over een maand wat hun beslissing is, dus dan heeft het geen zin om je al die tijd zorgen te maken.

Het geeft je ook de kans om zelf contact op te nemen wanneer die termijn verstreken is. Je kan dan een mailtje sturen en vragen of ze al iets meer weten, aangezien je echt geïnteresseerd bent in de functie en graag nog een gesprek wil.

Nog tips nodig? Hier zijn tien vormen van lichaamstaal die u best vermijdt tijdens een sollicitatiegesprek.

Meer