Een top tien van foute lichaamstaal tijdens sollicitaties

In een sollicitatiegesprek is niet enkel de verbale capaciteit belangrijk, want onderbewust houden potentiële werkgevers tijdens een dergelijk gesprek minstens evenveel rekening met de lichaamstaal. De Britse vacaturesite Careerbuilders vroeg vijfhonderd werkgevers welke vormen van lichaamstaal hen bij sollicitanten het meest storen. Dit zijn de resultaten.

Soms kan de lichaamstaal de gebruikte woorden volledig tegenspreken. Zichzelf omschrijven als een persoon die vlot sociale contacten legt, terwijl men tegelijkertijd geen oogcontact met de interviewer durft te maken, komt niet bijzonder overtuigend over. Het vermijden van oogcontact eindigt in de top tien van foutieve lichaamstaal dan ook, weinig verrassend, op de eerste plaats. 

Er staan echter ook minder voorspelbare lichaamstaal-fouten in de lijst. Zo blijken werkgevers het belangrijk te vinden dat de handdruk van de kandidaat net voldoende krachtig is, niet te zwak en niet te sterk.

De volledige top-tien:

1. Onvoldoende oogcontact maken

2. Niet glimlachen

3. Met een voorwerp op het bureau spelen

4. Zitten wiebelen in de stoel

5. De armen gekruist houden

6. Een slechte lichaamshouding aannemen

7. Een zwakke handdruk geven

8. Met zijn haar spelen of aan zijn gezicht prutsen

9. Een te sterke handdruk geven

10. Teveel handbewegingen maken

Afknappers

Veder werd in de enquête van Careerbuilders gepeild naar gedrag van de sollicitant waarop werkgevers onmiddellijk afknappen. Ook dat levert relatief voorspelbare resultaten op. Een kandidaat die tijdens het sollicitatiegesprek betrapt wordt op een leugen, mag meteen inpakken.

Verder appreciëren werkgevers het absoluut niet als een kandidaat tijdens het gesprek een telefoneert of mobiele berichten verstuurt. Ook een kandidaat die arrogant gedrag vertoont, maakt weinig kans.

Rosemary Hefner, verantwoordelijke human resources-chef van CareerBuilder, geeft sollicitanten ook nog enkele tips om lichaamstaal-valkuilen te vermijden. 

Onder meer kan het volgens haar aangewezen zijn het gesprek te repeteren. Hefner raadt de kandidaat aan het gesprek in te oefenen, liefst zelfs voor een spiegel of een camera zodat en zelf een goed idee krijgt van de eigen lichaamstaal en aan welke elementen eventueel moet worden gewerkt.

Iemand bent die snel zenuwachtig wordt, kan ook profijt halen aan een eenvoudige ademhalingsoefening net voor de aanvang van het gesprek. Enkele minuten diep in- en uitademen en zich op de ademhaling concentreren, zorgt immers vrijwel onmiddellijk voor een rustgevend gevoel.

Meer