Moody’s: “Kredietwaardigheid El Salvador verder ondermijnd door Bitcoin-beleid”

De al slechte kredietvooruitzichten van het Centraal-Amerikaanse El Salvador worden nog meer aangetast door de Bitcoin-handel van het land. Dat zegt een analist van ratingbureau Moody’s, die werd geciteerd door persbureau Bloomberg.

Waarom is dit belangrijk?

Het blijft interessant te zien hoe de natie die als eerste Bitcoin als legaal betaalmiddel accepteerde, zich staande houdt bij bearish cycli en in tijden van regulatoire druk.

Volgens analist Jaime Reusche van Moody’s is de Bitcoin-handel van het Salvadoraanse bestuur “behoorlijk riskant, zeker voor een overheid die in het verleden te maken heeft gehad met liquiditeitsdruk”.

President Nayib Bukele, “die op zijn telefoon met publiek geld Bitcoins koopt voor het land” (Bloomberg), heeft tot nu toe nog geen officiële data gedeeld over El Salvadors Bitcoin-holdings. Wat wel de ronde doet, is dat hij voor het land tot nu toe ten minste 1.391 exemplaren van de cryptomunt gekocht – hij heeft dit namelijk zelf getweet.

Geld verloren

Met die aankopen heeft de Centraal-Amerikaanse natie volgens ramingen van Bloomberg eerder deze week nogal wat geld verloren.

De totale Bitcoin-voorraad van het land was naar verluidt ongeveer 71 miljoen dollar waard, tegen een gemiddelde prijs van 51.056 dollar per Bitcoin. Op woensdag bedroeg de waarde van die bezittingen ongeveer nog 59 miljoen dollar.

Natuurlijk zijn deze verliezen alleen virtueel als Bukele niks heeft verkocht. Maar bij staatseigendommen is dit het soort volatiliteit waar investeerders (en ratingbureaus) het voor op een lopen zetten.

Staatskrediet van El Salvador

El Salvador heeft een obligatielening van 800 miljoen dollar die in januari 2023 vervalt.

Op het moment van schrijven heeft de obligatie van 800 miljoen dollar van El Salvador een rendement van meer dan 35 procent. “Dit wijst erop dat de financiële markten er weinig vertrouwen in hebben dat de Salvadoraanse regering ooit in staat zal zijn deze schuld terug te betalen”, schrijft Decrypt.

Dit brengt El Salvador in een lastig parket wat de toegang tot de traditionele schuldenmarkten en de buitenlandse obligatiemarkt betreft. “Ik weet niet wie deze obligaties gaat kopen, maar wij zullen het zeker niet zijn”, vertelde Kevin Daly, een fondsbeheerder bij Aberdeen Standard Investments, vorig jaar aan de Britse zakenkrant Financial Times.

Risico

Momenteel vormen El Salvadors Bitcoin-holdings geen grote bedreiging voor de financiële verplichtingen van de regering, voert Moody’s nog aan. Maar als Bukele meer Bitcoins koopt, zal dat risico toenemen.

“Als het veel hoger wordt, dan vormt dat een nog groter risico voor de terugbetalingscapaciteit en het fiscale profiel van de emittent”, aldus nog Reusche.

Moody’s verlaagde El Salvador in juli naar de score Caa1, wat duidt op een “zeer hoog kredietrisico”. De kredietbeoordelaar noemde een “verslechtering van de kwaliteit van de beleidsvorming” in hun besluit.

Bukele wordt door sommigen een populistische despoot genoemd, en door anderen (voornamelijk in de Bitcoin-sfeer) als held aanbeden.

(evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.