Groeipijnen van het ‘Bitcoin-paradijs’: honderden Salvadoranen zien munten uit hun crypto-portefeuilles verdwijnen

El Salvadors poging om ’s werelds eerste staat te worden die Bitcoin als wettig betaalmiddel invoert, stuit op een nieuw struikelblok: honderden burgers beweren dat er de voorbije weken munten uit hun portefeuilles verdwenen zijn. De speciale cryptowallets, met de naam Chivo, werden door de Salvadoraanse regering opgezet.

Salvadoranen verliezen op onverklaarbare wijze Bitcoins uit hun Chivo-portefeuille, volgens een Twitter-gebruiker die tweet onder het pseudoniem El Comisionado, en het blad The New Scientist.

El Comisionado heeft meer dan 50 voorbeelden verzameld van Bitcoins die op onverklaarbare wijze verdwijnen uit Chivo-wallets.

“De regering heeft niet gereageerd, noch erkent ze de fouten”, vertelde hij aan The New Scientist. “Veel mensen hebben maanden gewacht op een antwoord om het geld terug te krijgen”, klonk het.

“Ik denk niet dat Chivo veilig is en niemand kan het verifiëren omdat de code niet open source is”, stelde een Salvadoraans Bitcoin-analist. “Vandaag gebruiken heel weinig mensen Chivo, omdat velen niet weten hoe het werkt”, voegde El Comisionado eraan toe.

Autoritaire trekjes

Dit is niet het eerste struikelblok dat president Bukele tegenkomt in zijn streven om de populairste cryptomunt te omarmen.

Bukele kondigde voor het eerst aan dat El Salvador de toonaangevende cryptomunt als wettig betaalmiddel zou accepteren in mei.

Sindsdien komt het gedrag van de leider echter onder het vergrootglas van de internationale media te liggen en blijkt de man autoritaire trekjes te hebben. Zo werd de uitgesproken regeringscriticus Mario Gomez eerder dit jaar zonder arrestatiebevel gearresteerd nadat hij kritiek had geuit op het beleid.

Twee Salvadoraanse zakenmensen spraken met cryptonieuwssite Decrypt (op voorwaarde van anonimiteit) kort nadat Gomez was gearresteerd.

“De politie hoeft niemand voor de rechter te brengen. Ze maken gewoon (…) dissidenten bang door hen een paar uur of een paar dagen te ontvoeren”, zei er één.

“Het verplettert mijn ziel om Bitcoin-maximalisten over de hele wereld dit te zien toejuichen terwijl – als ze echt gingen zitten en de wet lazen – het volledig tegengesteld is aan alles wat ze prediken”, vertelde de ander aan Decrypt.

“Draconische” wet

Bukele’s beleid geldt ook als controversieel omdat het geen draagvlak zou hebben bij een groot deel van de bevolking. Zo zijn burgers al verschillende keren de straat op gegaan om te protesteren tegen de “draconische” Bitcoin-wet.

Daarnaast hebben enkele van ’s werelds grootste financiële instellingen, waaronder de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds, kritiek geuit op het Bitcoin-beleid van El Salvador.

(ns)

Meer