Minstens 5.000 Belgische coronapatiënten kregen chloroquine

In ons land kregen minstens 5.000 van de in totaal 16.000 gehospitaliseerde coronapatiënten het geneesmiddel chloroquine toegediend. Dat schrijven de kranten Le Soir en De Standaard.

Waarover gaat het? Chloroquine is een malariamedicijn dat in de jaren 70 ontwikkeld werd. Doorheen de crisis kreeg het medicijn een aantal keren de status van een wondermiddel, onder meer door toedoen van de Amerikaanse president Donald Trump. In een toespraak toonde hij zich lovend over het middel, waardoor hij een rush op chloroquine in gang zette.

Het nieuws? Eind maart maakte het federaal geneesmiddelenagentschap FAGG wereldkundig dat er ongeveer 64 kilogram hydroxychloroquine verdeeld werd onder de Belgische ziekenhuizen. Nu blijkt uit data van Sciensano dat minstens 5.000 patiënten behandeld werden met het middel. ‘De resultaten lijken gunstig’, zegt Emmanuel Bottieau van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen.

Maar? De wetenschapper wil nog geen verregaande conclusies vastknopen aan het onderzoek, dat nog gevalideerd moet worden. In ieder geval is het gebruik van chloroquine gecontesteerd. Eind mei heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beslist om tijdelijk de proeven met hydroxychloroquine stop te zetten. Onlangs werd ook een veelbesproken studie over de gevaren van het middel teruggetrokken op vraag van de onderzoekers.

Lees ook: Wat je moet weten over het Covid-19 ‘wondermiddel’ chloroquine

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20