Markten:
Markten inladen...

WOENSDAG 30 SEP

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Nut niet bewezen, maar Belgische ziekenhuizen krijgen hydroxychloroquine

Logo Business AM
Coronacrisis

31/03/2020 | Pieterjan Neirynck | 2 min leestijd

Hyroxychloroquine bestaat vandaag als geneesmiddel onder de merknaam Plaquenil - Isopix

Het federaal geneesmiddelenagentschap FAGG heeft ongeveer 64 kilogram van het geneesmiddel hydroxychloroquine verdeeld onder de Belgische ziekenhuizen. Nochtans is het medisch nut van het oude malariamedicijn niet bewezen.

Met die hoeveelheid kunnen 22.000 Covid-19-patiënten behandeld worden. Het FAGG had een strategische reserve opgebouwd en bracht die vorige week naar de Belgische ziekenhuizen. Bij de verdeling werd rekening gehouden met het aantal bedden op intensieve zorg per ziekenhuis.

‘Wondermiddel’

Hydroxychloroquine wordt voorbehouden voor de patiënten die het medicijn echt nodig hebben. Het is belangrijk om de situatie medisch op te volgen, want de doeltreffendheid van het middel is nog niet wetenschappelijk aangetoond. Bovendien heeft het medicijn een pak bijwerkingen die erg gevaarlijk kunnen zijn.

Afgelopen week noemde de Amerikaanse president Donald Trump het malariamedicijn uit de jaren zeventig een wondermiddel tegen Covid-19. Dat dreef enkele Amerikanen tot een rush op het medicijn, waarbij één man zelfs overleed na het innemen ervan. Ook uit een steekproef in een Chinees ziekenhuis bleek dat het gebruik van chloroquine niet veel uithaalt.

Aankoopteam

Overigens is de federale regering bezig met de aanvulling van andere belangrijke geneesmiddelen, zoals spierverslappers en morfine. Een professioneel aankoopteam houdt zich bezig met het op peil houden van strategische voorraden. In het persbericht staat dat er binnenkort opnieuw genoeg alcoholgel beschikbaar zal zijn. En ook van het beruchte malariamedicijn komen er extra bestellingen.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo Business AM

Regering-De Croo I

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  33.635.750
 • Aantal
  doden
  1.007.689
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  117.115
 • Aantal
  doden
  10.001

Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag
Logo Business AM

Business AM | Stocks