Chloroquine: werkt het nu tegen corona of niet?

Het werkte tegen malaria en volgens de Amerikaanse president Donald Trump ook zeker tegen Covid-19. Maar al zeker 1 man is gestorven door het innemen van chloroquine, het medicijn dat nu getest wordt als oplossing tegen het coronavirus. En of het werkt, is helemaal niet zeker.

Chloroquine, een malariamedicijn dat in de jaren zeventig werd ontwikkeld, is volgens de Amerikaanse president Donald Trump het wondermiddel tegen Covid-19. Trump liet dat ook omstandig weten in een toespraak. Het bewoog enkele Amerikanen tot een rush op het medicijn.

Koi-vijverproduct

Dat had in eerste instantie dramatische gevolgen: een koppel ging zelfs zover om op alle huishoudproducten te controleren op chloroquine. Ze vonden er zelfs eentje, een poetsproduct voor koi-vijvers. De twee losten het middel op in water, omdat Trump nu eenmaal had gezegd dat het corona kon genezen, en dronken het goedje op. Resultaat: de man overleed, de vrouw ligt in levensgevaar in het ziekenhuis.

Zomaar medicatie, of schoonmaakproduct, opdrinken, is natuurlijk dom. Maar het probleem met chloroquine is dat we eigenlijk niet zeker weten of het werkt. Toen het coronavirus wereldwijd uitbrak, testte men in laboratoria welke bestaande medicijnen effect hebben op het virus.

In vitro werkt het

Chloroquine werkt. Tenminste, in vitro, in de proefbuis dus. Dat is een belangrijke nuance. Want in echte mensen, daar bestaat zeer weinig onderzoek over. Momenteel wordt chloroquine, vanwege die goede reactie in vitro, gebruikt in combinatie met een courant antibioticum.

Maar bij een zeer kleine steekproef in een Chinees ziekenhuis, die persagentschap Bloomberg kon inkijken, ziet men bij het gebruik van chloroquine eigenlijk geen verschil. Dertig mensen werden opgenomen in de steekproef, de helft kreeg chloroquine, de andere helft niet.

De resultaten, hoewel statistisch gesproken niet heel significant, tonen misschien toch al iets. Van de patiënten die chloroquine kregen, waren er 13 na een week genezen. Van de patiënten die geen chloroquine kregen, 14.

Er waren helaas ook negatieve effecten verbonden aan het medicatiegebruik: er kregen meer mensen leverproblemen en 1 patiënt kreeg de zware versie van corona. Toch onderstreept de medische wereld dat deze proef veel te klein is en daarom niet mag gebruikt worden als toetssteen.

Test in Frankrijk

Hetzelfde geldt voor een test in Frankrijk bij veertig patiënten. 26 patiënten kregen daar het medicijn, zij schenen wel geholpen te zijn. Dat is positief, maar het lijkt maar om een eerste indicatie te gaan.

Een stormloop op chloroquine lijkt dus nog niet nodig. Het medicijn is ook niet noodzakelijk overal in stock. Tegen malaria werkt het namelijk al even niet meer, de muggen zijn er resistent aan geworden. Sowieso is het afgeraden om zonder medisch voorschrift medicatie te nemen, ook als de Amerikaanse president het zegt.

Meer