Minister van staat en DéFI-boegbeeld Antoinette Spaak (92) overleden

Antoinette Spraak, de allereerste vrouwelijke partijvoorzitter in ons land, is op 92-jarige leeftijd overleden. Dat meldt DéFI-voorzitter François De Smet op Twitter.

‘Antoinette Spaak heeft ons zopas verlaten. DéFI, maar vooral de politieke geschiedenis van ons land verliest een grote dame. Ze belichaamde de politiek op het hoogste niveau, in de nobele betekenis, waarbij ze vasthield aan haar overtuigingen en de strijd toch op een elegante manier voerde’, schreef hij.

Antoinette Spaak werd in 1928 geboren als dochter van de socialistische staatsman Paul-Henri Spaak, die premier en minister van Buitenlandse Zaken was tijdens de Tweede Wereldoorlog. Haar overgrootvader, Paul Janson, en grootmoeder, Marie Janson, waren eveneens toppolitici. Spaak was de eerste vrouw die de titel van minister van staat kreeg.

Tussen 1977 en 1983 was Spaak de voorzitster van Front des Francophones, tegenwoordig DéFI. Ze werkte mee aan de onderhandelingen over een verdere staatshervorming, het Egmontpact, dat evenwel nooit uitgevoerd werd. Na haar passage als voorzitter zetelde ze nog in het Europees Parlement, de Franstalige Gemeenschapsraad en de gemeenteraad van thuisgemeente Elsene.

Spaak was de levenspartner van Etienne Davignon, tot april covoorzitter van het moederbedrijf van luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines. Eind juli stapte hij vervroegd en volledig uit het bedrijf.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20