Etienne Davignon is niet langer covoorzitter van Brussels Airlines

Etienne Davignon is niet langer covoorzitter van SN Airholding, het moederbedrijf van luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines. Dat heeft de raad van bestuur van SN Airholding beslist. Davignon wordt met onmiddellijke ingang opgevolgd door Jan Smets, voormalig gouverneur van de Nationale Bank van België.

Davignon (87) stond achttien jaar lang aan het hoofd van de raad van bestuur van Brussels Airlines. Hij stond samen met Maurice Lippens aan de wieg van de maatschappij, die het failliete Sabena opvolgde.

Oorspronkelijk was voorzien dat de opvolging van Davignon door Smets pas tijdens de volgende algemene vergadering in mei zou worden doorgevoerd. Die beslissing is echter vervroegd.

Jan Smets zetelt al sinds juli vorig jaar in de raad van bestuur van SN Airholding. Hij zal de functie van voorzitter opnemen met Thorsten Dirks, lid van het uitvoerend bestuur bij het Duitse concern Lufthansa, het moederbedrijf van Brussels Airlines.

Verder werd beslist dat Jörg Beissel in de raad van bestuur van SN Airholding zal worden vervangen door Christina Förster, voormalig chief executive van Brussels Airlines. Begin dit jaar al werd Dieter Vranckx als chief executive officer (CEO) van Brussels Airlines geïnstalleerd.

Staatssteun

Volgens een aantal bronnen heeft de vervroegde wissel veel te maken met een aantal recente uitspraken van Davignon over de toekomst van Brussels Airlines. Daarbij had hij gewag gemaakt van onder meer staatssteun om de maatschappij te helpen de impact van de coronacrisis op te vangen.

Een nationalisering van Brussels Airlines kon volgens Davignon geen doelstelling zijn. Anderzijds had hij te kennen gegeven dat Brussels Airlines in een gevoelig afgeslankte vorm verder zou moeten gaan. Die uitspraken hadden botsten op heel wat kritiek binnen en buiten het bedrijf.

Davignon blijft voorlopig nog wel lid van de raad van bestuur van de Belgische luchtvaartmaatschappij. Tegen de herfst zou ook daarvoor een opvolger moeten worden gevonden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20