‘Brussels Airlines krijgt staatssteun’

Brussels Airlines-voorzitter Etienne Davignon zegt vrijdag in de Franstalige krant La Libre Belgique dat de luchtvaart is erkend als een strategische sector voor de Belgische economie, en dat Brussels Airlines dus staatssteun krijgt. Een nationalisering heeft volgens hem dan weer helemaal geen zin.

‘De onderhandelingen zijn aan de gang en zijn eerder positief’, zegt Davignon. Het bedrag van de steun en de modaliteiten ervan moeten nog bepaald worden. Sommigen spreken over een bedrag van 300 miljoen euro en een instap van de overheid in het kapitaal van Brussels Airlines of moederbedrijf Lufthansa.

Nationaliseren

Er zijn ook geruchten dat de luchtvaartmaatschappij genationaliseerd wordt, maar dat vindt Davignon geen goed idee. ‘Wat zou Brussels Airlines helemaal alleen doen na de crisis?’, zegt hij. Lufthansa wil Brussels Airlines ook niet kwijt. ‘De Duitsers zijn bereid om ons te helpen en het feit dat ze actief deelnemen aan de onderhandelingen met de Belgische staat is meer waard dan alle geruchten.’

Wel zal Brussels Airlines zijn herstructurering moeten ‘intensiveren’ op vraag van Lufthansa. Het is onvermijdelijk dat het Belgische bedrijf kleiner zal zijn na de crisis. Davignon schat 25 tot 30 procent kleiner. ‘We gaan er alles aan doen om ontslagen te vermijden, maar we hebben niet alleen goed nieuws voor ons personeel de komende weken’, besluit hij.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20