Personeel Brussels Airlines wacht op concreet nieuws

De Duitse luchtvaartgroep Lufthansa moet respecteren dat dochter Brussels Airlines haar eigen toekomst probeert veilig te stellen. Dat heeft Filip Lemberechts, secretaris van de liberale vakbond ACLVB, gezegd. De woorden van de vakbondsman zijn een reactie op de aankondiging van herstructuringen bij Lufthansa.

Die ingrepen, te wijten aan de impact van de coronacrisis op de luchtvaart, treffen ook Brussels Airlines.

Timing

Lemberechts stelt verbaasd te zijn over de timing van de mededeling van Lufthansa met betrekking tot Brussels Airlines. ‘De directie van Brussels Airlines is momenteel immers nog volop aan het onderhandelen met de Belgische overheid, de banken en Lufthansa zelf over de toekomst van de Belgische luchtvaartmaatschappij,’ betoogt de vakbondsman.

‘Die gesprekken zijn nog lang niet rond. Lufthansa moet respecteren dat Brussels Airlines op die manier zijn eigen toekomst probeert veilig te stellen.’ De vakbondsman zegt onder meer te hopen dat de overheid het belang van een voldoende grote eigen luchtvaartmaatschappij beseft.

‘Een zware herstructurering en afslanking zou de toekomst van Brussels Airlines in het gedrang brengen en verhinderen dat de luchtmaatschappij mee kan profiteren van de verwachte groei op de lange afstandsvluchten naar Afrika, waar zij historisch een sterke ervaring heeft opgebouwd.’

CAO

De herstructurering bij Brussels Airlines was al voor een deel ingezet. Onder meer is er een collectieve arbeidsovereenkomst afgesloten waarbij voor het personeel gedurende drie jaar een mogelijkheid tot vrijwillig vertrek is voorzien.

‘Gesprekken voor de piloten en het cabinepersoneel moesten nog van start gaan,’ aldus Lemberechts. ‘De coronacrisis kon op geen slechter moment vallen.’ De vakbondsman zegt nu op meer concrete informatie te wachten. ‘De directie heeft beloofd ons uit te nodigen van zodra er iets concreets is,’ aldus Lemberechts.

Het merendeel van de 4.200 werknemers van de luchtvaartmaatschappij blijft in een regeling van tijdelijke werkloosheid. Uitzonderingen zijn werknemers die de vliegtuigen onderhouden, de repatriëringsvluchten uitvoeren of de heropstart voorbereiden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20