Lufthansa spreekt met Belgische regering over staatssteun

De Duitse luchtvaartgroep Lufthansa, waar Brussels Airlines deel van uitmaakt, overlegt met verschillende regeringen in Europa over staatssteun om de crisis rond het coronavirus te doorstaan. Daarbij ook de Belgische regering, aldus een woordvoerder van het concern.

‘We praten met de regeringen van onze thuismarkten over staatssteun’, zei de woordvoerder. Het gaat dan over de Duitse regering, maar ook over die in België, Oostenrijk en Zwitserland, waar de groep actief is met achtereenvolgens Brussels Airlines, Austrian en Swiss.

‘Tegen de achtergrond van deze tot nu toe ongeziene uitdaging hebben we besloten om met de regeringen van onze thuislanden te praten, niet alleen over een verlichting van onze lasten, maar ook over actieve steun eens dat nodig wordt’, zo zei Lufthansa-topman Carsten Spohr in een videoboodschap aan het personeel.

Stapt overheid in?

Een anonieme bron zei tegen het agentschap Bloomberg dat Lufthansa vermoedelijk een lening zal vragen van de overheid (via de Duitse ontwikkelingsbank), en dat het in laatste instantie zelfs mogelijk is dat de Duitse overheid een belang zou nemen in de groep als onderdeel van een reddingsplan.

De luchtvaartgroep kondigde enkele dagen geleden aan dat ze van 29 maart tot 24 april 23.000 vluchten zou schrappen wegens het coronavirus. Brussels Airlines schrapt de rest van maart 35 procent van het vluchtschema, en in april 45 procent.

De Europese Commissie zei eerder op de dag dat ze ‘maximale flexibiliteit’ zou hanteren onder meer bij het goedkeuren van staatssteun in verband met de coronapandemie. Zo zouden overheden compensaties kunnen verstrekken aan midscheeps geraakte sectoren als de luchtvaart en het toerisme.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20