Mexicaan vindt water in poedervorm uit

In Mexico heeft een chemisch ingenieur een patent verworven op een formule die toelaat water in poedervorm te produceren. Dat meldt het Spaanstalige portaal Opinza.com. Sergio Rico Velasco maakte voor zijn uitvinding gebruik van een absorberend polymeer dat water ophoudt en datzelfde water over een periode van een jaar weer vrijgeeft.

‘Solid Rain’ is een poeder waarvan 10 gram volstaat om een liter water op te houden. Dat kan bijvoorbeeld planten toelaten te overleven tijdens periodes van grote droogte.

Velasco’s idee is niet volledig origineel. Al in de jaren zeventig van vorige eeuw vond het Amerikaanse departement voor Landbouw (USDA) een super absorperend product uit op basis van zetmeel. Het kreeg al snel de bijnaam ‘’super slurper’ en de bekendste toepassing is ongetwijfeld de babyluier.

‘Solid Rain’ wordt in Mexico al een tiental jaar verkocht en het product kan de oogst van gewassen naar eigen zeggen met 300% doen verhogen.

Nu de wereld zich echt zorgen begint te maken over de toenemende waterschaarste lijkt ook de rest van de wereld zich voor deze polymerenoplossing te interesseren. Solid Rain zou 8 à 10 jaar in de grond kunnen blijven, afhankelijk van de kwaliteit van water die wordt gebruikt. Hoe zuiverder het water, hoe langer de polymeren bruikbaar blijven.

Toch blijft de wetenschap zeer sceptisch. Volgens dokter Linda Chalker-Scott van de Washington State University bestaat dit product al lang, is het duur in vergelijking tot andere methodes en is er geen wetenschappelijk bewijs dat ze één, laat staan tien jaar lang water kunnen ophouden.

Daarbij komt dat dit soort gels meer kwaad dan goed aanrichten, zegt Chalker-Scott. Eens ze opdrogen beginnen ze namelijk het water rondom hen te absorberen. Wat betekent dat ze hun water direct bij de wortel van de plant zullen gaan zoeken.

Edwin Gonzalez, die vice president is bij ‘Solid Rain’, spreekt dat tegen: ‘Polymeren zoals de onze, die potassium bevatten, gaan langer mee dan degene die sodium bevatten.’

Meer