‘Met nieuwe IBM-chip laden we smartphone binnenkort om de vier dagen op’

Wetenschappers van computerfabrikant IBM hebben naar eigen zeggen ‘s werelds eerste chip met een fijnmazigheid van 2 nanometer gemaakt. ‘Dit verlegt de grenzen voor halfgeleiders.’

IBM pakte gisteren uit met indrukwekkende cijfers: de testchip kan de prestaties van digitale toestellen met 45 procent verbeteren ten opzichte van de huidige commercieel verkrijgbare chips van 7 nanometer. De ‘baanbrekende’ chip is ook energiezuiniger; hij zou zo’n 75 procent minder energie verbruiken voor dezelfde prestaties. 

Daardoor zou het volgens IBM mogelijk zijn om de levensduur van onze smartphonebatterijen te verviervoudigen en zouden we onze smartphones nog maar om de vier dagen moeten opladen. 

‘De innovatie van IBM die tot uiting komt in deze nieuwe 2 nm-chip is van essentieel belang voor de hele halfgeleider- en IT-industrie. Dit is het resultaat van IBM’s benadering van het aangaan van zware technologische uitdagingen en een demonstratie van hoe doorbraken kunnen resulteren uit aanhoudende investeringen en een gezamenlijke R&D-ecosysteembenadering’, zegt Darío Gil, directeur van IBM Research, verwijzend naar de nauwe samenwerking tussen IBM-wetenschappers en partners uit de publieke en private sector. 

30 miljard transistors

De grote doorbraak zit hem in het aantal transistors. Vergeleken met de huidige chips van 7 nanometer bevat de nieuwe IBM-technologie veel meer transistors dankzij het compactere ontwerp. Het resultaat? Betere prestaties en een lager energieverbruik. 

IBM zegt dat het nu 50 miljard van dergelijke transistors in ‘een chip ter grootte van een vingernagel’ kan proppen, tegenover 30 miljard in de chip van 5 nanometer die het bedrijf in 2017 aankondigde. Het eindresultaat zou een nieuwe prestatieboost voor digitale toestellen in de komende jaren kunnen betekenen. 

Chiptekort

De aankondiging van IBM komt er op een moment dat er een wereldwijd tekort is aan computerchips – essentiële onderdelen in laptops, tablets, gaming consoles en elektrische wagens. 

Pat Gelsinger, de CEO van technologiebedrijf Intel, zei deze week nog dat de computerchipdroogte nog verschillende jaren zal aanhouden. Intel zal de komende maanden in verschillende fabrieken de productie opvoeren, vooral om de worstelende autosector uit de problemen te helpen. (mah)

Meer