“Mensen die beweren dat grote instellingen dol zijn op crypto, zijn niet helemaal eerlijk”

Cryptobelegger Anthony Scaramucci beweert dat grote financiële instituten weinig interesse hebben in crypto, ondanks de marktboom van het afgelopen jaar. Volgens Scaramucci hebben enkele grote banken geïnvesteerd, maar blijft de volatiliteit van digitale munten de meesten afschrikken.

Anthony Scaramucci, een Amerikaanse hedgefonds-baas en voormalig directeur Communicatie van Trumps Witte Huis, gaf Bitcoinstieren er vorig weekend van langs in een interview met persagentschap Bloomberg. “Mensen die je vertellen dat grote instituten crypto in gebruik nemen binnen de huidige markt zijn niet helemaal eerlijk of zien iets wat ik niet zie”, meent Scaramucci.

Scaramucci, een voormalige kornuit van de Trumps, is tegenwoordig de topman van investeringsmaatschappij SkyBridge Capital. De Amerikaan beweert dat “ongeveer 10 procent” van de grote financiële instituten crypto hebben ingekocht. Die enkele spelers hebben een buitensporige impact op de cryptomarkt en creëren een beeld dat niet klopt, meent Scaramucci. “Voor die instellingen is crypto een razernij waar ze zich snel vet mee kunnen mesten”.

De koers van Bitcoin, de grootste cryptomunt volgens marktkapitalisatie, steeg het afgelopen jaar met zo’n 300 procent. Dankzij de ingebouwde schaarsheid van maximum 21 miljoen Bitcoins die kunnen bestaan, wordt er vaak gesproken over een nieuw digitaal oppotmiddel dat zelfs beter dan goud zou kunnen zijn. De tweede grootste cryptomunt, Ethereum, steeg op een jaar tijd met maar liefst 723.7, procent, staat te lezen in tabellen van CoinGecko.

Covid-stimuluspakketten

Als grote instellingen inderdaad geen interesse vertonen in crypto, hoe komt het dan dat de prijzen het afgelopen jaar zo fors stegen? Volgens analisten zijn er twee factoren die de rally’s van crypto aanjoegen: het geld van covid-stimuluspakketten, dat door beleggers in de cryptomarkt werd gedumpt, en de enorme toename van particuliere beleggers zelf. Merk op dat deze twee factoren elkaar beïnvloeden.

Nochtans zijn er inderdaad enkele grote namen binnen de wereld van financiële instellingen die zich recent aangetrokken voelen tot de cryptowereld. Zakensite Insider onthulde in juli dat de grootbank JP Morgan zijn meest vermogende klanten toegang zal verschaffen tot een cryptofonds. Ook de zakenbanken Goldman Sachs, Vanguard en Fidelity startten een cryptofonds of onderzoeken de mogelijke lanceren van een Bitcoin-ETF.

Coinbase kopen

Volgens Scaramucci blijft de meerderheid van Wall Street voor de rest ver weg van cryptomunten en andere digitale activa. Zij zouden bang zijn voor de volatiliteit van crypto. De cryptomarkt kent geen sluitingsuren en kan op elk moment een rally of crash doormaken als reactie op nieuws. Dit was vorige week nog het geval toen China aankondigde dat het cryptotransacties zal verbieden.

Scaramucci denkt wel dat de grote banken een andere manier zullen vinden om in de cryptomarkt te stappen zonder de digitale munten rechtstreeks te kopen. “Waarschijnlijk zullen ze iets zoals Coinbase kopen, of een ander crypto-gerelateerd bedrijf, om een grote aanwezigheid binnen de markt te werven”, besluit hij. Coinbase is de grootste Amerikaanse cryptobeurs en een beursgenoteerd bedrijf.

(lb)

Lees ook: “Dit is verdomd groot nieuws voor crypto”: institutionele fondsen in Duitsland mogen voortaan cryptomunten aanhouden

Meer