Melissa Depraetere (Vooruit) wil mee in de federale regering stappen, maar geeft haar voorwaarden

Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere wil met haar partij wel onderhandelen over een federale regering, Dat heeft ze gezegd tegenover de Krant van West-Vlaanderen. Dat is opmerkelijk, omdat Conner Rousseau (Vooruit) eerder nog zei dat de kans klein was.

In het nieuws: Depraetere zegt dat Vooruit moet proberen om samen een regering te vormen met N-VA, MR, Les Engagés en cd&v.

  • “Is het een evidente samenstelling? Neen. De inhoudelijke verschillen tussen deze partijen zijn vrij groot, maar ik vind wel dat we het moeten proberen”, zo zet Depraetere in het interview.
  • Dat is iets anders dan wat Rousseau vorige week beweerde. “De hele Wetstraat gaat ervan uit dat wij zomaar meestappen in een regering met N-VA, liberalen en christendemocraten. Maar de kans is klein dat we dat doen”, zei toen tegenover VTM. Al werd toen overal de bedenking gemaakt dat Rousseau het spel gewoon hard speelde en het onderste uit de kan probeerde te halen.
  • En ook Depraetere blijft op haar strepen staan. Ze is niet van plan om zomaar haar punten te laten varen. “De focus moet liggen op het versterken van de koopkracht én we gaan niet besparen op de gezondheidszorg. Dat moet duidelijk zijn van bij de start.”
  • “Wij gaan enkele prioriteiten naar voren schuiven, zoals we ook binnen de Vivaldi-coalitie gedaan hebben. Misschien moet elke partij dat doen: enkele punten naar voren schuiven en voor de rest elkaar iets gunnen. Dan kan het lukken, volgens mij”, legt ze uit. En zo komt de deelname van Vooruit aan een federale regering toch dichterbij.
  • Het is een scenario waar Les Engagés ook op hoopt. Boegbeeld Jean-Luc Crucke stelde een aantal eisen vanuit zijn partij, waaronder ook de vraag om niet te besparen op gezondheidszorg. Hij hoopt dat Vooruit en ook cd&v zich aansluiten bij dat standpunt.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.