Stappenplan: extra meerwaarde creëren op je woning

 

Een huis kopen kan een uistekende manier zijn om vermogen op te bouwen, of om later wat geld achter de hand te hebben als je stopt met werken. Om die reden willen veel bezitters van woningen hun eigendom wat extra meerwaarde geven in de loop van de jaren. In tegenstelling tot allerlei geldslurpende, en doorgaans tijdrovende, verbouwingsprojecten, kan het opruimen en herinrichten van je huis vaak ook al een heleboel goeds doen. Dit zijn echter vrij eenvoudige klussen die nagenoeg elke huiseigenaar snel uit kan voeren. Desondanks zal bij de verkoop van het huis blijken dat de waarde door deze uitgevoerde karweitjes hoger uit zal vallen. Je huis wat meer up to date maken kan er dan ook gemakkelijk voor zorgen dat je de bodemprijs een beetje op kunt schroeven en dat is uiteraard mooi meegenomen.

Maar ook op het moment dat je (nog) geen plannen hebt gemaakt om je huis van de hand te doen, kunnen een aantal updates snel, eenvoudig en kosteneffectief vaak wonderen doen. Je hoeft dus helemaal niet meteen een afspraak met een aannemer te maken en je keuken opnieuw in te richten, of om je badkamer te gaan verbouwen. Eerst kun je immers beoordelen of de veel eenvoudigere en goedkopere up date van je woonomgeving een oplossing is die voldoet aan de behoeften van jou en je gezin. Zo kun je bovendien een heleboel euro’s in je zak houden of besteden aan andere dingen.

Eenvoudig de waarde van je woning verhogen

Er zijn een heleboel manieren om de waarde van je eigen huis op een eenvoudige manier te verhogen. Een aantal daarvan hebben we alvast voor je op een rijtje gezet:

Ruim op rondom je huis

De omgeving rondom je huis lijkt wellicht niet direct invloed uit te oefenen op de waarde van een huis. Niets is echter minder waar want netheid is van essentieel belang als de waarde van je woning verhoogd moet worden. Dit betekent overigens niet dat je meteen naar een tuincentrum moet gaan en daar een investering van duizenden euro moet doen voor dure bomen, struiken en bloemen. De meeste bezitters van een eigen woning kunnen namelijk ook het aangezicht van hun voortuin verfraaien, en dus de waarde van de woning verhogen, door de rommel in de tuin weg te halen, overwoekerde struiken te snoeien en onkruid weg te halen.

Op het moment dat je tuin meer op een oerwoud begint te lijken, dan kun je beginnen met het verwijderen van minder mooie planten en het opnieuw aangeven van de grenzen van de bloemperken door een verse strooisellaag aan te brengen. Alles wat je nodig hebt voor het up daten van je tuin zijn tuinieren een paar handschoenen en wat tuingereedschap, zoals een schop, een hark, een schoffel en een snoeischaar. De enige klus die wat zwaarder kan zijn is het verwijderen van de wortels van bomen, struiken en bepaalde planten. Bij deze klus dien je bovendien voorzichtig te zijn zodat je je rug niet blesseert.

Indien je niet in het bezit bent van (voldoende) tuingereedschap, of dit van iemand kunt lenen, dan zul je deze dus aan moeten schaffen. Gemiddeld zal dit een paar honderd euro gaan kosten. Kleine struiken, bloemen en een zak strooisel kosten echter een stuk minder (enkele euro’s per stuk) zodat ook deze investering niet enorm groot hoeft te zijn. In de regel kun je een doorsnee tuin al aardig opknappen met een budget van een paar honderd euro. Uiteraard zal dit ook voor een deel afhangen van je persoonlijke smaak en de gebruikte materialen.

TL-verlichting verwijderen of vervangen

TL-verlichting is een vorm van verlichting die bekend staat als energiezuinig, maar daar staat echter wel tegenover dat het licht de omgeving in een nare witte gloed zet. Gelukkig heeft er een evolutie plaatsgevonden in de ontwikkeling van de energiezuinige LED-verlichting en kan de tijd rijp zijn om de in huis aanwezige TL-verlichting hierdoor te vervangen. Zeker in de ruimtes die je wat meer huiselijk wilt maken en een warmere sfeer wilt geven, kan de verwijdering van de niet aantrekkelijk Tl-armaturen een goede oplossing zijn. Hierbij kun je denken aan ruimtes zoals de keuken en de badkamer. De TL-verlichting kun je prima vervangen door spaar- of LED-lampen. Vooral in de wat oudere huizen kan het vaak echter zo zijn dat de armaturen die aanwezig zijn alleen werken met TL-lampen. In dat geval zal het dan ook nodig zijn om de volledige armatuur weg te halen en deze te vervangen door energiezuinige verlichtingsbronnen.

Voordat je met deze klus van start gaat, is het uiteraard van groot belang dat je de hoofdschakelaar van de elektriciteit is uitgeschakeld. Het is immers onverstandig om enkel te vertrouwen op het uitschakelen van de lichtschakelaar in de betreffende ruimte. Je hebt dan immers geen volledige garantie dat de stroom is onderbroken als je de lamp gaat weghalen. Verder is het aan te bevelen om een zogenaamde voltagemeter te gebruiken. Door deze in de buurt van de schakelaar te plaatsen, kun je ervoor zorgen dat de elektriciteit werkelijk niet aanstaat. Wanneer je je niet prettig voelt bij het erken met elektriciteit in huis, of als je in een ouder pand woont, met eveneens verouderde elektrische systemen, dan kun je uiteraard een erkend elektricien om hulp vragen. Het uurtarief voor een elektricien kan weliswaar per plaats en bedrijf variëren, maar dan weet je wel zeker dat deze klus op een veilige en deskundige manier wordt geklaard. De totale kosten kunnen in de regel oplopen van een paar tientjes tot enkele honderden euro’s, afhankelijk van de gekozen materialen en eventueel het inhuren van een elektriciën.

Weghalen van een popcorn plafond

De term popcorn plafond verwijst naar een coating die op een plafond is gespoten of geborsteld. Deze coating biedt akoestische voordelen doordat geluid tegen wordt gehouden. Beschadigde of ongelijke plafonds werden vroeger dan ook vaak van een popcorn plafond voorzien. Het probleem met sommige van deze coatings is echter dat ze asbest kunnen bevatten. Het gebruikte asbest wordt echter pas schadelijk op het moment dat het plafond in een slechtere staat verkeerd of beschadigd raakt. Een popcorn plafond is echter een verouderde methode en dus waarschijnlijk aan vervanging toe om je huis wat extra waarde te kunnen geven. Eenvoudig gezegd betstaat de klus uit het afschrapen van het oude popcornplafond en het vervolgens aanbrengen van een nieuwe afwerking. De klus op zich lijkt weliswaar moeilijk, maar er komen gelukkig niet veel technische kennis of vaardigheden bij kijken.

Het weghalen van een popcornplafond is echter wel een redelijk omvangrijke klus en kan om die reden dan ook bet in een vrij weekend uit worden gevoerd, zelfs als je maar in één kamer aan de slag moet. De ruimtes die je wilt aanpakken zijn namelijk voor een groot deel onbruikbaar tijdens het klussen. Verder zal het karwei tijdrovend zijn vanwege de nodige droogtijd tussen de verschillende stappen die uitgevoerd worden. Indien je een beetje overweldigd wordt door het idee om alle plafonds in huis in één keer aan te pakken, kun je beginnen met de kamers die het meeste worden gebruikt en geleidelijk aan je een weg door de woning te banen.

De geschatte kosten van het afschrapen van popcornplafonds is echter beperkt, al moet je wel een aantal zaken aanschaffen, zoals een pompverstuiver, een schraper een afdekzeil, een aantal liters gipspleister en een plafondverf. Op het ogenblik dat je zin hebt om het plafond met de hand te schilderen, dan kun je uiteraard ook een verfspuit huren of er eentje zelf aanschaffen. Je woning zal door het uitvoeren van dit karwei al snel in waarde stijgen, terwijl je er slechts enkele honderden euro’s aan hoeft te spenderen.

Verf de muren van je woning

Zelfs de meest schone muren zullen er na verloop van tijd een beetje smerig en vies uit gaan zien als je de verf niet af en toe niet vernieuwd. Door voor neutrale kleuren te kiezen en een familielid of vriend om hulp te vragen ben je in een ommezien op weg om je huis meer waarde te geven. Door samen met een ander in verschillende kamers aan de slag te gaan zal deze klus zelfs maar een paar uren in beslag hoeven te nemen. Voordat je echter met verven begint, doe je er goed aan om een afdekzeil op de vloer te leggen en tape te gebruiken om te voorkomen dat je andere oppervlaktes met verf besmeurt. Verf van allerlei andere oppervlakten afhalen kan immers niet alleen voor extra werk, maar zelfs ook voor beschadigingen zorgen. Om het verfwerk wat te vereenvoudigen kun je er tevens voor kiezen om lampen en schakelaars van te voren weg te halen.

Op het moment dat je de overstap hebt gemaakt van een donkere naar lichte kleur, dan is het goed dat je de tijd neemt om eerst een primer aan te brengen op de muren die je wilt gaan verven. Op die manier zal het meestal niet nodig zijn om twee tot drie lagen dure verf aan te brengen om een goed dekkend resultaat te krijgen. Indien je plafond eveneens wat groezelig is geworden, kun je uiteraard dit tijdens deze klus ook gaan schilderen, maar ook dan kun je het beste kiezen voor een witte of lichte verf. Een neutrale kleur zal er immers erg verzorgd en tijdloos uitzien.

Op het gebied van de afwerking van de verf is het maken van de juiste keuze erg belangrijk. Zo is het goed om te weten dat een glanzende afwerking makkelijker schoon te maken zal zijn. Om die reden is een matte afwerking in een keuken, een badkamer of een ruimte die snel vuil wordt, zeker niet aan te raden. Doordat lichte lak licht zal reflecteren, is het wellicht een goed idee om een zijdeglans verf te gebruiken in een donkere kamer. Op die manier zal het lijken alsof de ruimte lichter en helderder is.

Om je woning weer van een fris laagje verf te voorzien, zul je een investering moeten doen van ongeveer 100 euro per ruimte die je aan wilt pakken. Dit geld zal niet alleen uitgegeven worden aan de benodigde verf, maar ook aan diverse verfrollers, een afdekzeil, schilderstape en verfkwasten. Door zelf aan de slag te gaan en de muren vooraf te behandelen met een goede primer kun je aardig wat kosten op verf besparen omdat deze dan mooier zal dekken. Meerdere lagen verf aanbrengen, is dan in de regel niet nodig.

Plaats een goed beveiligde voordeur

De voordeur van je woning dient niet alleen als beveiliging tegen ongenode gasten, maar is eveneens een onderdeel van het visitekaartje van je huis. Door je voordeur te vervangen kun je dus niet alleen ervoor zorgen dat het voor inbrekers nog lastiger wordt om binnen te komen, maar ook dat je woning er verzorgder uit gaat zien. Door een voordeur te plaatsen die voorzien is van de aanbevolen veiligheidsvoorzieningen zullen eventuele kopers zeker wat extra willen betalen voor je woning. Daarnaast zal een fraaie deur je huis ook mooier aan de buitenwereld presenteren, en dus een positieve bijdrage leveren aan het aangezicht van het pand, net zoals een patio of een zwembad in de achtertuin.

Samen met een familielid of goede vriend kun je al een nieuwe voordeur installeren in een paar uur. Uiteraard is het ook mogelijk om een paar honderd euro te betalen voor een deskundige op dit gebied. In elk geval zal dit geen karweitje zijn dat even snel in je eentje kunt klaren, en waar je absoluut hulp bij in moet schakelen. Een voordeur kan immers aardig wat wegen waardoor het installeren een stuk lastiger wordt. Voor een gemiddelde toegangsdeur zullen de kosten rond de duizend euro liggen. Wanneer je echter hulp van een deskundige inschakelt voor de installatie van de deur, dan komen hier uiteraard nog een paar honderd euro aan extra kosten bij.

Vervangen of verfraaien van de keuken(kasten)

Voor veel mensen is de keuken het hart van hun huis, en het is tevens de ruimte waar het uitvoeren van slechts kleine updates een heleboel extra waarde op kan leveren bij een eventuele verkoop van de woning. Je moet echter wel oppassen dat je niet te veel geld uit gaat geven aan dure projecten. Het plaatsen van nieuwe kasten, aanrechtbladen of apparaten zal er meestal namelijk niet voor zorgen dat de waarde van je huis zal stijgen bij een verkoop. In plaats daarvan kun je dan ook beter een eenvoudige update uitvoeren die overeenkomen met de stijl van dat moment.

Zo kun je bijvoorbeeld je geverfde of verouderde (keuken)kasten eventueel overspuiten in plaats van deze volledig voor andere exemplaren vervangen. Het overschilderen of overspuiten van kasten neem bovendien slechts een weekend in beslag en je zult versteld staan van het effect dat een nieuw laagje verf of een nieuwe blikvanger aan het uiterlijk van je keuken kan veranderen. Door gebruik te maken van lichte- of natuurlijke tinten zul je veel potentiële kopers van je woning al snel gunstig kunnen stemmen.

Een dergelijke klus in de keuken zal je naar schatting een paar honderd euro hoeven te kosten. Je dient namelijk niet alleen verf aan te schaffen, maar eveneens verfkwasten, een verfstripper, een afdekzeil, schilderstape en eventueel een schuurmachine. Op het moment dat je ervoor kiest om een kast over te spuiten, dan zul je uiteraard wat extra spullen aan moeten schaffen of huren.

Koop keukenapparatuur die matchen met de rest van de ruimte

Vanwege het feit dat een keuken een erg belangrijk deel van je huis is als je bezig bent met een verkoop, dan dien je ervoor te zorgen dat grote huishoudelijke apparaten, zoals een oven, een fornuis, een vaatwasser en een koelkast, goed passen bij de rest van de inrichting. Als je voornamelijk roestvrijstalen apparaten hebt geplaatst, zal daar doorgaans een zwarte vaatwasser niet echt bij passen. Indien je een vaatwasser wilt kopen, dan kun je in dit geval beter kiezen om eveneens voor een roestvrijstalen exemplaar te gaan. Dit kan dus betekenen dat je een paar honderd euro dient te besteden aan deze update, maar daar staat wel tegenover dat de kosten absoluut zullen worden terugverdiend bij een verkoop van de woning. Een fraaie inrichting van de belangrijkste ruimte in het huis is dit dan ook zeker meer dan waard. Een keuken die is voorzien van apparaten die bijeen passen, zal immers potentiële kopers eerder het gevoel geven dat de woning verhuisklaar is.

Geschatte kosten: Hoeveel geld je voor deze update kwijt zult zijn, zal afhangen van de soort apparaten die je wilt vervangen, maar uiteraard ook van de prijs en de kwaliteit ervan. Uiteraard kun je proberen om de apparaten die je wilt vervangen te kopen in de uitverkoop of tijdens een kortingsactie. Op die manier kun je namelijk de kosten vaak behoorlijk naar beneden bijstellen.

Update de afwerking van de woning

Hoewel het op het eerste gezicht misschien onopvallende zaken zijn, zullen deurknoppen, handgrepen, beugels, leningen, gordijnroedes en sanitair, je huis voorzien van een bepaalde uitstraling en sfeer. Het is dan ook zaak dat je je woning van dergelijke vaste aankleding voorziet die niet verouderd is en die bovendien bij de rest van de inrichting matcht. Soms dien je een vervanging uit et voeren omdat iets eruit ziet alsof het uit een ver verleden komt. Hierbij moet je er overigens wel rekening mee houden dat je deze klus op een uniforme manier aanpakt. Alleen dan zullen potentiële kopers namelijk het gevoel krijgen dat de woning perfect is afgewerkt. OP het moment dat je bijvoorbeeld koper en nikkel in de ene kamer gebruikt, terwijl in een andere ruimte weer is gekozen voor smeedijzer, dan kan dat behoorlijk rommelig overkomen. Je moet dan ook voor heel je woning welke stijl je door wilt voeren, in plaats van allerlei verschillende materialen en looks door elkaar te gaan gebruiken.

In woningen zijn natuurlijk een heleboel metalen verwerkt, dus bij het vervangen van diverse onderdelen van de afwerking, kun je wellicht je aandacht vooral richten op de meest opvallende stukken, zoals deurknoppen, handvaten, roeden, sanitair en in het oog springende beugels. Bovendien moet je bedenken dat zelfs een kleine klus al aardig wat geld kan kosten. Je doet er dan ook goed aan om steeds één ruimte in huis onder handen te nemen en zo de veranderingen geleidelijk door te voeren.

De kosten van dit karwei zal sterk afhangen van de materialen die je gaat gebruiken. Voordat je echter gaat shoppen is het zaak om eerst het totaal aantal stuks te berekenen voor heel je huis. Een manier om geld te besparen op de kosten van deze vervangingen is door om een ​​blikje verf te kopen in de kleur van roestvrij staal, koper of smeedijzer en de kleinere onderdelen in de gewenste kleur te schilderen, in plaats van deze te vervangen.

Conclusie

Door je huis te zien als je eigen paleisje zul je het niet alleen zien als een investering, maar dat wil niet zeggen dat je de woning niet op en top moet verzorgen en beheren. Op het moment dat je niet veel geld wilt besteden aan het opnieuw inrichten van het pand, dan kun je gemakkelijk kwalitatief goede updates aanbrengen die potentiële kopers eerder zullen bewegen om de maximale prijs te betalen als de tijd is gekomen om het pand van de hand te doen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het dus niet altijd nodig om dure verbouwingen of renovaties in te plannen als je je huis in de verkoop wilt gooien. Vaak zijn een aantal veel eenvoudiger karweitjes al voldoende om je huis wat extra meerwaarde te geven en potentiële koper overstag te laten gaan en een redelijk bod uit te laten brengen.

Zelfs wanneer je je huis wilt verkopen, zal het aanbrengen van de nodige updates een enorm positief effect hebben. Voor een paar honderd euro kun je immers je woning een metamorfose laten ondergaan en je weer helemaal thuis voelen in een huis waar je al jaren woont (en waar je misschien al een beetje op uitgekeken raakte). Een opknapbeurt en een nieuw laagje verf zijn vaak al voldoende om je huis weer als jouw huis te laten voelen en je er weer verliefd op te laten worden (zoals dat gebeurde toen je het betrok).

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20