Meer waard dan Uber? Airbnb gaat naar de beurs 

Airbnb gaat straks naar de beurs. Sommigen verwachten dat het bedrijf eind 2019 meer waard zal zijn dan Uber.

Airbnb, de online marktplaats voor de verhuur en boeking van privé-accommodaties, trekt volgend kaar naar de beurs. Volgens het Amerikaanse netwerk Recode zou de marktplaats een beursgang nastreven naar het model van Spotify, waarbij de banken buitenspel worden gezet en voor een direct listing wordt gekozen.  Geen IPO dus, maar een directe notering op de beurs, zonder prijsvork, zonder echte inschatting van de waarde. Het is dus puur een kwestie van vraag en aanbod. 

Airbnb wordt voorlopig op 30 miljard dollar gewaardeerd, maar specialisten denken dat daar nog een pak kan bijkomen, omdat het model zo succesvol blijkt. Enkele voorbeelden:

Airbnb: model is uiterst succesvol

Airbnb bezit niet één hotelkamer, maar de website ontvangt 40 miljoen bezoekers per maand. Dat zijn er meer dan de websites van de hotelgiganten Marriott en Hilton gecombineerd. AirBnb is ook de op drie na (Uber, Lyft en Yelp) populairste reisapp op iTunes.

Dat is geen toeval want het bedrijf mag omschreven worden als een van de meest innoverende consumententechbedrijven van 2018. Niets wordt dan ook aan het toeval overgelaten. 

  • Er is Airbnb Experiences, dat meer dan 5.000 activiteiten verzamelt die parallel kunnen worden geboekt op de app. In 2017 mocht de app een groei van 2.500% registreren.
  • Er is Airbnb Plus, dat de meest luxueuze eigendommen verzamelt en er snelle check-ins en andere zaken aan toevoegt, die je normaal enkel in luxehotels verwacht. Resultaat: Airbnb Plus is een te duchten concurrent voor de betere hotels.
  • Het bedrijf begrijpt hoe je pagina’s hoog in de Google-trefwoordenrangschikking krijgt. 50% van de trefwoorden worden voorafgegaan door ‘x zaken die je moet doen in…” New York, Los Angeles,… en andere steden, die rechtstreeks naar kleine stadsgidsen leiden. Dat laat Airbnb toe om voor webtrafiek te concurreren met bedrijven als TripAdvisor, maar ook gespecialiseerde reismedia, waaronder Condé Nast Traveler en Thrillist.

Airbnb versus Uber

Sommige marketingspecialisten zien de waarde van Airbnb in 2019 dan ook boven die van Uber uitkomen.  De alternative taxidienst heeft – in tegenstelling tot Airbnb – nog nooit kunnen aantonen dat het op een dag winstgevend zal zijn. Alle hoop is nu gevestigd op de voor volgend jaar geplande beursgang, die het bedrijf moet waarderen op 120 miljard dollar. Wat enkel betekent dat men mensen moet vinden die bereid zijn nog meer te betalen dan wat anderen tot nog toe hebben willen investeren. Het cijfer overtreft eerdere waarderingen met ruim 50 miljard dollar. Indien de waardering standhoudt zou het om een van de grootste beursgangen aller tijden gaan en zou het bedrijf meer waard zijn dan General Motors, Ford Motor Co. en Fiat Chrysler gecombineerd.

Maar Wall Street begint zich steeds meer vragen te stellen over de fenomenale verliezen die Uber lijdt en oplopen tot 500.000 dollar per… uur. Het bedrijf is er in geslaagd zijn populariteit te laten doorgaan voor een commercieel succes. Niets blijkt minder waar. Het verhaaltje dat marktleiderschap winsten zou genereren is ondertussen al doorprikt en Uber slaagt er niet in een beter verhaal te vinden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20