Medeoprichter Red Bull overleden

Dietrich Mateschitz, de medeoprichter van de energiedrank Red Bull, is gisteren gestorven. De Oostenrijkse miljardair was 78 jaar oud.

Waarom is dit belangrijk?

Mateschitz was één van de oprichters van Red Bull en stond ook aan de wieg van het F1-raceteam Red Bull Racing.

Er kwam al heel wat reactie op het overlijden van Mateschitz. Zo sprak Christian Horner, teambaas van Red Bull Racing, kort na het overlijdensbericht met de pers. “Dietrich was altijd heel enthousiast en ondersteunend. Het is dankzij hem dat wij hier staan”, klonk het. “Hij heeft ons getoond dat niets onmogelijk is. Hij was een enorm inspirerende man.”

Ook Max Verstappen, één van de teamleden van Red Bull Racing, heeft al gereageerd op het overlijden van Mateschitz. “Het is moeilijk nieuws voor iedereen. Hij heeft veel betekend voor Red Bull, en natuurlijk de sport, en vooral voor mij”, zei hij.

Wie was Mateschitz?

  • Zoals we hierboven al hebben aangehaald, richtte hij Red Bull op. Hij deed dat samen met de Thaise ondernemer Chaleo Yoovidhya.
  • Dat bleek een goede zet te zijn. De energiedrank wordt nu verkocht in 172 landen wereldwijd. Dankzij het succes van Red Bull zag Dietrich Mateschitz zijn vermogen toenemen tot ruim 25 miljard dollar. Daarmee was hij de rijkste Oostenrijker en 51ste rijkste persoon ter wereld, volgens Forbes.
  • Red Bull is sinds de oprichting een belangrijke sponsor van sportevenementen en -teams. Het bedrijf bezit ook verschillende teams, waaronder voetbalclubs (zoals RB Leipzig en New York Red Bulls), motorraceteams (zoals Red Bull KTM Factory) en ijshockeyclubs (zoals EC Red Bull Salzburg).
  • Mateschitz drukte ook zijn stempel op de F1-wereld. Bijna 20 jaar geleden nam Red Bull het Jaguar-team over. Dat team werd uiteindelijk Red Bull Racing.
  • De medeoprichter van Red Bull kwam soms ook in het nieuws vanwege zijn populistische standpunten. Eerder bekritiseerde hij de Duitse bondskanselier Angela Merkel voor haar aanpak van de vluchtelingencrisis in 2015-2016. De Oostenrijkse tv-zender Servus, eigendom van Red Bull Media House GmbH, staat bekend om zijn rechtse provocerende standpunten.
Radio Highlights
Meer
Radio Highlights
Kijk live
Array
Markten
My following
Markten
BEL20