Medeoprichter Alibaba is “mysterieuze koper” van optrekje in Manhattan ter waarde van 157 miljoen dollar

Alibaba-medeoprichter Joe Tsai is de mysterieuze koper bij een New Yorkse appartementendeal van 157 miljoen dollar. Het gaat om een optrekje in de meest prestigieuze woontoren van Manhattan, volgens zakensite CNBC.

De cijfers: Tsai, die ook eigenaar is van het NBA-team de Brooklyn Nets, kocht twee volledige appartementverdiepingen op 220 Central Park South, bij twee transacties voor een totaalbedrag van 157,5 miljoen dollar.

  • Dit is vermoedelijk de op twee na duurste woning die ooit in de VS is verkocht. De duurste woning die ooit in Amerika is verkocht, bevindt zich in hetzelfde gebouw: hedgefondsmanager Ken Griffin kocht in 2019 vier verdiepingen (51 tot en met 53) voor 238 miljoen dollar.
  • Het optrekje strekt zich uit over twee verdiepingen (de 60e en een daarboven) en heeft een prachtig uitzicht op Central Park en midtown Manhattan. De deal omvat ook een studioappartement op de 18e verdieping, waarschijnlijk voor het personeel.
  • De units zijn beide voor meer dan hun oorspronkelijke verkoopprijs verkocht. De 61e verdieping werd vorig jaar verkocht voor 51,4 miljoen dollar, terwijl de 60e verdieping voor 50,9 miljoen dollar werd verkocht.
bron: isopix

Mede dankzij aankopen van Griffin, rockster Sting en financier Daniel Och is 220 Central Park South zelfs tijdens de pandemie in waarde blijven stijgen. Intussen is het voor meer dan 90 procent uitverkocht.

Quid China? De aankoop komt op een gevoelig moment voor Tsai en Alibaba. De aandelen van Alibaba zijn sinds oktober met een derde gedaald en de Chinese autoriteiten treden hard op tegen de grote techbedrijven van het land om hun macht en gegevensbereik in te perken.

  • Tsais medeoprichter van Alibaba, Jack Ma, heeft zich grotendeels teruggetrokken uit het openbare leven nadat hij Chinese toezichthouders bekritiseerde en Peking de beursgang van zijn fintechgigant Ant afketste.

Wie? Tsai is geboren in Taiwan, ging naar school in New Jersey en woonde en werkte halverwege de jaren negentig in New York als advocaat en private-equitymanager.

  • Tsai blijft uitvoerend vicevoorzitter en de op een na grootste aandeelhouder van Alibaba. Hij is volgens de Bloomberg Billionaires Index ongeveer 10 miljard dollar waard.
  • Nadat hij zijn fortuin had gemaakt in China bij Alibaba, verdeelt hij zijn tijd tussen San Diego en Hongkong. Hij heeft zowel een Canadees als een Hongkongs paspoort.
  • Tsai kocht een minderheidsbelang in de Brooklyn Nets in 2017 en kocht de rest van het team in 2019 samen met de exploitatierechten van Barclays Center voor een totaal van meer dan 3 miljard dollar. Tsai zit ook in het bestuur van NBA China en is eigenaar van de vrouwenbasketbalploeg New York Liberty.
  • Tsai woont vaak Nets-wedstrijden bij en liet de New York Post ooit optekenen dat hij van plan was om meer gespot te worden in New York na de aankoop van het team.
    • “New York is een ongelooflijke stad. Ik heb een affiniteit met New York,” vertelde hij The Post in 2019. “Mijn eerste baan na mijn rechtenstudie was in New York. Ik heb mijn vrouw hier ontmoet. Dus New York is voor mij mijn tweede thuis.”

Nu zal hij dus ‘iets’ meer ademruimte hebben in zijn tweede thuis.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20