Margot Cloet van Zorgnet: ‘We stevenen af op een systeemcrash in ziekenhuizen’

We moeten opnieuw in lockdown als we niet willen dat de ziekenhuizen uit hun voegen barsten. Dat is de boodschap van Margot Cloet, het hoofdnet van Zorgnet Icuro, dat verschillende ziekenhuizen behartigt.

Volgens Cloet zullen ziekenhuizen zonder zo’n algemene lockdown moeten kiezen welke patiënten er nog zorg kunnen krijgen en welke niet. Zulke hartverscheurende keuzes moeten ten allen prijzen voorkomen worden, vindt ze. ‘De politiek blijft dit precies negeren, maar we stevenen af op een crash van het systeem’

Fase 2B

De ziekenhuizen schakelen binnenkort over naar fase 2B. Daarbij worden er maar liefst 2.000 bedden vrijgemaakt voor coronapatiënten. Volgens Cloet zou het best kunnen dat dat niet voldoende is. De opnamecijfers stijgen namelijk bijzonder snel.

Een lockdown is volgens Cloet de enige maatregel die nog zoden aan de dijk kan zetten. ‘We moeten zo snel mogelijk opnieuw een algemene lockdown invoeren’, volgens de topvrouw. ‘Met uitzondering misschien voor de schoolgaande jonge kinderen. Als we nog langer wachten zal het probleem zo groot zijn, dat de ziekenhuizen mensen zullen laten sterven of gewoon hun deuren zullen moeten sluiten. Er is gewoon geen personeel meer. Het is een illusie te denken dat we iedereen kunnen verzorgen.’

‘Geen verbetering in cijfers’

Intussen lijken ook de meeste virologen weer openlijk te zeggen dat een totale lockdown nodig is. Viroloog Marc Van Ranst pleit op Twitter alvast voor dat scenario.

‘Er is momenteel geen enkele aanwijzing dat de momenteel genomen maatregelen reeds enig effect hebben, klinkt het bij Van Ranst. ‘Tijd voor, net als in andere buurlanden, de noodrem: lockdown.’ Gisteren kondigden zowel Duitsland als Frankrijk opnieuw een lockdown aan.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20