Duitsland gaat België achterna en gaat in ‘gedeeltelijke lockdown’

Duitsland gaat al zijn cafés, restaurants en cultuurgebouwen sluiten. Dat heeft bondskanselier Angela Merkel woensdag aangekondigd.

Net als in de rest van Europa scheert het coronavirus hoge toppen in Duitsland. Het totaal aantal besmettingen staat op 463.000 en dinsdag kwamen er nog 13.000 bij.

Om dat een beetje in de kiem te smoren, besliste bondskanselier Angela Merkel om tot strikte maatregelen over te gaan. Het komt niet tot een volledige lockdown, maar het verschil is niet gigantisch.

Alle cafés en restaurants moeten voor een maand dicht, net als fitnesscentra, sporthallen, wellnesszaken en cultuurgebouwen. Professionele sportploegen moeten voor een leeg stadium spelen. Ook wordt gevraagd om het aantal contacten ’tot een absoluut minimum’ te herleiden en geen niet-essentiële reizen te doen. Dat is vergelijkbaar met de maatregelen die België, en later de deelstaten, namen. De maatregelen gaan in vanaf maandag.

10 miljard euro steun

Duitsland bleef lang standhouden terwijl zowat alle buurlanden – Frankrijk, Nederland, België – strengere maatregelen namen. Merkel had het dan ook moeilijk om in haar regering een overeenkomst te vinden over het juiste coronabeleid. Daarbij kwam dat mensen op straat kwamen tegen potentiële verstrengingen.

Om bedrijven te helpen de gedeeltelijke lockdown te overleven, zou de Duitse regering een potje van 10 miljard euro opzijgezet hebben voor financiële steun aan getroffen ondernemingen. De maatregelen gaan in vanaf maandag.

Frankrijk

En hoewel Frankrijk twee weken geleden al een avondklok invoerde in enkele brandhaarden, spreekt president Emmanuel Macron woensdagavond opnieuw de natie toe om 20 uur. De verwachting is dat ook Frankrijk strengere maatregelen neemt voor het hele land.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20