Manhattan loopt leeg: grootbanken en vermogensbeheerders verhuizen dankzij doorbraak thuiswerk

Een van de meest zichtbare gevolgen van de coronacrisis is de grote doorbraak van thuiswerk als maatregel om ook in social distancing-tijden te kunnen blijven werken. Een doorbraak die door velen wordt toegejuicht. Maar ze heeft ook grote gevolgen, onder meer voor het financiële district van New York. Veel grote banken zien een kans om dure kantoren in te ruilen voor andere, goedkopere locaties in de VS.

Het recentste signaal in die richting komt niet van de minste. Niemand minder dan Goldman Sachs verkent zijn opties om een sleuteldivisie weg te halen uit het dure Manhattan. Het gaat om de tak vermogensbeheer. Dat meldt Bloomberg.

Het is niet duidelijk om hoeveel werknemers het potentieel gaat. Goldman Sachs splitst zijn personeelsbestand niet uit per divisie. Maar de afdeling ‘Asset Management’ valt onder de grotere divisie ‘Consumer and Investment Management’. En die heeft maar liefst 1.300 miljard dollar in beheer, goed voor een jaarlijkse omzet van 8 miljard dollar. De inzet is duidelijk bijzonder hoog.

Naar de zon

Voor de nieuwe locatie lonkt Goldman Sachs nadrukkelijk naar Florida. De voordelen op vlak van klimaat zijn evident. Maar de ‘Sunshine State’ heeft ook een bijzonder gunstig fiscaal regime. Dat lokte eerder al enkele grote financiële spelers uit New York. Zo openden investeerders Blackstone en Elliott al kantoren in de staat.

“Met alle respect voor Florida, maar geen enkele plek ter wereld kan zich meten met de concentratie aan talent, opleiding, innovatie en technologie die New York te bieden heeft.”

Bill Neidhardt, woordvoerder van Bill de Blasio, burgemeester van New York

Goldman Sachs heeft nog andere opties, naast Florida. De Wall Street-gigant investeerde de voorbije jaren al flink in een tweede pijler in Dallas, Texas. En zoals wel vaker bij dit soort verhalen, benadrukken de anonieme bronnen van Bloomberg dat de verhuisplannen ook finaal opgeborgen kunnen worden.

Voor heel wat Goldman Sachs-toplui ligt een dergelijke beslissing erg moeilijk. New York is de stad waar de bank groot werd. Maar dat zijn sentimentele afwegingen. En die moeten even wijken voor de besparingsambities van de bank. Die bedragen 1,3 miljard dollar, en personeel verhuizen naar goedkopere locaties in de VS zijn een belangrijk onderdeel van die besparing.

Intussen begint de leegloop in Manhattan stilaan pijnlijk zichtbaar te worden. Sinds de aanslagen van 11 september 2001 stonden er nooit meer kantoren leeg op het eiland. De exodus dateert zelfs al van voor de uitbraak van het coronavirus. In 2018 al kondigde vermogensbeheerder AllianceBernstein verhuisplannen aan naar Nashville, Tennessee.

New York zelf ziet het allemaal met lede ogen aan. Maar burgemeester Bill de Blasio gaat vooralsnog niet verder dan een oproep aan bedrijfsleiders om zijn stad niet te verlaten. ‘Met alle respect voor Florida, maar geen enkele plek ter wereld kan zich meten met de concentratie aan talent, opleiding, innovatie en technologie die New York te bieden heeft’, verklaarde Bill Neidhardt, woordvoerder van de Blasio.

Meer