Belgische Mailfence en Mozilla Thunderbird brengen samen beveiligde mail: ‘DeGoogle je mailbox’

Vorige week kondigde het Belgische Mailfence aan dat het zijn service zal integreren in de open-source mailclient van Mozilla Thunderbird. Daarmee bereikt de Belgische pionier van beveiligde mail vanaf nu meer dan 20 miljoen gebruikers over de hele wereld. Mailfence draagt zo ook bij aan de groeiende DeGoogle-beweging, die persoonlijke data uit de kluwen van ‘Big Tech’ wil bevrijden.

Mailfence, een Belgische onderneming met zo’n 20 werknemers, lanceerde in 2016 haar ‘encrypted’ mailservice die de privacy van haar gebruikers garandeert en userdata op een respectvolle manier behandelt. 

Vergelijkbaar met wat Signal en Telegram willen tewerkstellen met hun beveiligde messenger apps, wil Mailfence gebruikers bevrijden van de populairste mailservices die in handen van ‘Big Tech’ zijn en bovendien niet altijd even gebruiksvriendelijk omspringen met de gegevens die ze verzamelen.

Mozilla Thunderbird deed een beroep doen op Mailfence om de veilige mailclient te integreren in haar eigen platform. Thunderbird is een globale speler voor mailservices en biedt haar diensten aan in 56 talen voor meer dan 20 miljoen gebruikers. Mozilla is tevens de ontwikkelaar achter de populaire webbrowser Firefox en bracht vorig jaar de huisgemaakte mailclient Thunderbird uit.

Veilig alternatief voor Google apps

Gebruikers kunnen via Thunderbird nu een eigen mailadres op Mailfence aanmaken. ‘Daarmee krijgt u ook volledige toegang tot ons aanbod van geïntegreerde apps,’ legt Patrick de Schutter, medeoprichter van Mailfence, uit in een telefoontje met onze redactie.

Mailfence biedt zijn eigen versie van de bekende Google Docs, Google Calender, etc. aan, die makkelijk kunnen gedeeld worden met familieleden en collega’s.

‘Onze service is bijzonder populair bij journalisten en vrijheidstrijders dankzij de manier waarop we respectvol omgaan met de privacy van onze gebruikers. Maar ook andere mensen doen steeds vaker een beroep op Mailfence,’ zegt de Schutter.

De Belg verwijst hiermee naar de zogenaamde ‘DeGoogle’-beweging. Steeds meer mensen zijn het namelijk beu dat ‘Big Tech’, met Google op kop, onverantwoord omspringen met de data die ze vrij kunnen afnemen van haar grote gebruikersgroep.

Mensen inlichten via een cursus

Dat Mailfence de ‘DeGooglificatie’ van onze technologie bijzonder serieus neemt, blijkt ook het feit dat het Belgische bedrijf een cursus aanbiedt voor mensen die willen leren hoe ze veiliger kunnen omspringen met hun data.

‘We geven hen in onze cursus tips voor betere wachtwoorden en hoe u uw persoonlijke machines beter kan beveiligen. Dat zijn essentiële vaardigheden in een wereld waar hackings, ransomware en inbreuken op privacy steeds vaker voorkomen,’ besluit de Schutter.

Sinds maart heeft onze dagelijkse Business AM | Newsweek nieuwsbrief ook een verkorte versie op Telegram. U kan de app volledig gratis downloaden via de App Store voor iOS en op Google Play voor Android. U kan zich inschrijven op onze nieuwsbrief op Telegram door hier te klikken.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20