Een magazine uit 1997 voorspelde “10 zaken die kunnen fout lopen in de 21ste eeuw”: ze kwamen bijna allemaal uit

De uitbraak van een “oncontroleerbare” ziekte werd in de jaren 90 al voorspeld, alsook de oplopende spanningen tussen de VS en China.

Gebruikers van sociale media hebben deze week een artikel uit 1997 van het magazine WIRED opgegraven. In het stuk, geschreven door Peter Leyden en Peter Schwartz, staan een aantal profetische voorspellingen opgelijst. Het betreft een lijst van zaken die “kunnen mislopen in de 21ste eeuw” en vreemd genoeg bijna allemaal realiteit zijn geworden.

De 10 voorspellingen en hoe ze (grotendeels) uitkwamen

Leyden en Schwartz voeren in het 24 jaar oude artikel tien scenario’s aan die de economische boom van de jaren 90 plotseling dreigen te onderbreken.

1. “De spanningen tussen China en de VS zullen escaleren tot een nieuwe Koude Oorlog, en zelfs bijna een ‘warme’ oorlog.”

Het klopt inderdaad dat de relaties tussen de VS en China sinds het presidentschap van Donald Trump bijzonder bekoeld geraakt zijn. Beide naties werken, zowel in de ruimte als op het vlak van wapentechnologie zoals hypersonische raketten, een stevige technologiewedloop in de hand. 

De vergelijking met de wapenwedloop tussen de voormalige Sovjetunie en de VS is niet ver zoek. Zal een conflict over het democratische eiland Taiwan de Cubacrisis van deze nieuwe Koude Oorlog worden?

2. “Nieuwe technologieën zullen teleurstellen. Ze zullen niet de gewenste verhoging van productiviteit of grote economische boosts teweegbrengen.”

De voorspelling die het moeilijkst te verdedigen valt. Hoewel een groot aantal technologieën dreigen tegen te vallen (denk maar aan de aantasting van de publieke opinievorming door techbedrijf Facebook/Meta), hebben nieuwe innovaties de industrie en zakenwereld voor eeuwig veranderd. Denk maar aan artificiële intelligentie, gedecentraliseerde financiële technologie, zoals cryptomunten, en de opmars van elektrische wagens. 

De rijkste man op aarde, met een fortuin van 290 miljard dollar, is dan ook Elon Musk, de baas van Tesla, een producent van elektrische auto’s.

3. “Rusland vervalt in een kleptocratie, geleid door een maffia, of trekt zich terug in een quasi-communistisch nationalisme dat Europa bedreigt.”

De huidige Russische federatie, onder leiding van Vladimir Poetin, wordt exact zo beschreven door de meeste vrije media; als een schurkachtige oligarchie.

4. “Het integratieproces van Europa komt tot stilstand. Oost- en West-Europa kunnen een hereniging niet verfijnen, en zelfs het proces van de Europese eenwording hapert.”

Vooral de spanningen tussen het oosten en westen zijn een actueel probleem in 2021. De recente ruzie tussen de EU en Polen over de aanstelling van rechters is hier een goed voorbeeld van. De Brexit is ook een geschikte illustratie van de hapering van het Europese project.

5.”Een grote ecologische crisis veroorzaakt een wereldwijde klimaatverandering die onder meer de voedselvoorziening verstoort – overal grote prijsstijgingen en sporadische hongersnoden.”

Die wereldwijde klimaatverandering is inderdaad elke dag zichtbaarder aan het worden. De voedselprijzen zijn dit jaar ook al serieus beginnen stijgen, dankzij verschillende problemen met de globale aanvoerketen. Die werden voorlopig wel veroorzaakt door de pandemie, niet door een klimaatcrisis.

6. “Een grote toename van misdaad en terrorisme dwingt de wereld om zich terug te trekken uit angst. Mensen die constant het gevoel hebben dat ze kunnen worden opgeblazen of opgelicht, zijn niet in de stemming om zich open te stellen.”

Europa en de rest van de wereld hebben sinds de aanslagen van 11 september inderdaad de ene aanslaggolf na de andere moeten verwerken. Dankzij de pandemie is er nu zelfs sprake van het einde van de globaliserende wereld. Dat komt exact overeen met wat de twee journalisten voorspeld hadden.

7. “De cumulatieve escalatie van vervuiling veroorzaakt een dramatische toename van kanker, die het slecht voorbereide gezondheidssysteem overweldigt.”

Kankergevallen nemen helaas wereldwijd toe, ook bij jongere mensen. Gelukkig zijn nieuwe behandelingen tegen deze verschrikkelijke ziekte ook steeds geavanceerder aan het worden.

8. “De energieprijzen schieten door het dak. Stuiptrekkingen in het Midden-Oosten verstoren de olievoorziening en alternatieve energiebronnen blijven uit.”

De autoriteiten van de wereld slagen er maar niet in om een uniforme energietransitie door te duwen. Inmiddels zijn de energieprijzen, ook deels door de pandemie, dit jaar naar ongekende hoogten geklommen.

9. “Een onbeheersbare plaag – een moderne griepepidemie of het equivalent daarvan – verspreidt zich als een lopend vuurtje en doodt meer dan 200 miljoen mensen.”

Wellicht de uitgekomen voorspelling die het makkelijkst te identificeren valt op dit moment. Met elke nieuwe variant en vaccins die hun werkzaamheid verliezen, lijkt het steeds moeilijker om het coronavirus onder controle te krijgen.

Kanttekening: Er stierven wereldwijd al 5,2 miljoen mensen aan de gevolgen van Covid-19. Dat cijfer is nog steeds mijlenver verwijderd van 200 miljoen doden.

10. “Een sociale en culturele terugslag stopt de vooruitgang, de mens moet ervoor kiezen om vooruit te gaan. Misschien kiezen ze ervoor om dit niet te doen.”

Of deze voorspelling uitgekomen of niet, zou het onderwerp van veel discussies kunnen zijn. Velen zullen echter verwijzen naar de wereldwijde opkomst van het populisme als een teken dat ook deze profetie is uitgekomen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20