Beleggingsmiljardair: “Hoge energieprijzen zullen tot wereldwijde sociale onrust leiden”

Stephen Schwarzman, de schatrijke stichter-CEO van investeringsreus Blackstone, waarschuwt voor sociale protestbewegingen in verschillende delen van de wereld als gevolg van de hoge energieprijzen.

De beleggingswereld luistert altijd met gespitste oren naar de analyses van Schwarzman, die fortuin vergaarde met juiste beleggingen en daarom ook wel de King of Capital genoemd wordt.

Volgens de miljardair hebben de politici de overgang van vervuilende energie zoals steenkool naar milieuvriendelijke alternatieven slecht gemanaged, zo vertelde hij op een conferentie in Saoedi-Arabië. Daardoor dreigt energieschaarste op korte termijn.

“We zullen eindigen met een echt tekort aan energie. En als je een tekort hebt, gaat het meer kosten. En het gaat waarschijnlijk veel meer kosten”, voorspelt hij. “Je zult over de hele wereld heel ongelukkige mensen krijgen, vooral in de opkomende markten, maar ook in de ontwikkelde economieën. Dan krijg je echte onrust, die het politieke systeem op de proef gaat stellen, en het is allemaal volkomen onnodig.”

Gele hesjes

In Frankrijk maakt de volkse protestbeweging van de gilets jaunes, of gele hesjes, de voorbije weken alvast een opmerkelijke comeback. Die beweging ontstond in 2018 spontaan uit manifestaties tegen de hoge prijzen aan de pomp.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20