‘Gilets Jaunes’: “Met duizenden naar Parijs om er te verwoesten en te doden’

Parijs bereidt zich voor op een nieuw zwart weekeinde van geweld. 

De Franse regering gaat zaterdag 65.000 man personeel van de ordediensten inzetten om de door de ‘gilets jaunes’ aangekondigde acties in het land onder controle te houden. Het gaat om meer dan een kwart van alle operationele diensten van de gendarmerie en de politie samen. Er worden 100 van de 109 escadrons van de CRS ingezet. Dat is nog nooit eerder gebeurd. [CRS staat voor ‘Compagnies républicaines de sécurité’. Ze vormen de elite-eenheid van de nationale politie.]

“Pour casser et pour tuer”

Voor het vierde weekeinde op rij hebben de ’gilets jaunes’ opgeroepen om actie te voeren en dit weekeinde concentreren hun activiteiten zich vooral op Parijs, waar volgens een aantal woordvoerders ‘de gevestigde orde omver moet worden geworpen’.

“Een nu oncontroleerbare woede”

De schrik voor zaterdag zit er goed in. De Franse premier Edouard Philippe heeft het over ‘een nu oncontroleerbare woede’. Tussen de dienstnota’s die aan de inlichtingendiensten worden uitgedeeld wordt gewaarschuwd voor zeer veel geweld’, voor ‘oproepen die onder betogers circuleren ‘om af te breken en te doden’ en om ‘vuurwapens mee te nemen om parlementariërs, regeringsleden en ordediensten aan te vallen’.

Eric Drouet, een van de woordvoerders van de ‘gilets jaunes’ riep deze week op een Franse zender op ‘om het Elysée in te nemen’.

Ondertussen bereidt de stad Parijs zich voor op het ergste. Verschillende musea in de nabijheid van de Champs-Élysées blijven zaterdag dicht. Net als de Eiffeltoren, het Louvre en het Grand Palais. De politie vraagt de handelaars van het achtste arrondissement om hun winkels zaterdag gesloten te houden. Dat tijdens een weekeinde dat, net voor de feestdagen, cruciaal is voor hun omzetcijfer. [Volgens cijfers van het Franse ministerie van economische zaken zouden de incidenten van de voorbije drie weken in de Franse detailhandel tot omzetdalingen tussen 20 procent en 40 procent hebben geleid.] Concièrges van de gebouwen in de buurt wordt gevraagd geen vuilniscontainers  op straat achter te laten.

Ook de voetbalwedstrijd tussen Paris Saint-Germain en Montpellier in de Ligue 1 is gezien de omstandigheden afgelast. Verschillende amateurbonden nemen het zekere voor het onzekere en schuiven alle geprogrammeerde sportactiviteiten op naar een latere datum.

De grootste rellen sinds mei 1968

Waar de ‘gilets jaunes’ tot in staat zijn werd vorig weekeinde al duidelijk toen rellen in de Parijse binnenstad volledig uit de hand liepen en 263 gewonden werden geteld. De verwoestingen die daarbij werden aangericht  zijn de grootste sinds de rellen van mei 1968. Op 250 plaatsen is brand gesticht en ook meer dan 100 auto’s werden in brand gestoken. De politie arresteerde daarnaast een recordaantal relschoppers. In totaal werden 412 mensen opgepakt, waaronder 33 minderjarigen.

Om de gemoederen te kalmeren heeft de regering Edouard Philippe al een aantal maatregelen aangekondigd die Frankrijk op een jaar tijd 5 miljard euro zullen kosten. Zo is de fel gecontesteerde brandstoftaks finaal afgevoerd en wordt gekeken of werknemers een belastingvrije premie zou kunnen worden gegeven, om hun koopkracht te vergroten. Al deze maatregelen maken wel dat Frankrijk in 2019 onmogelijk zijn begrotingstekort van 2,8% zou kunnen respecteren en het de enige economie van de eurozone zou zijn die het maximale tekort van 3% overschrijdt. Om de schade te beperken zou de regering nu de bedrijven aanspreken, eerder dan de gezinnen.

© EPA

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20