Klokkenluider Frances Haugen: “Onvoorstelbaar dat Facebook liever investeert in metaverse dan in veiligheid gebruikers”

Ex-werkneemster Frances Haugen, die wereldberoemd werd als klokkenluider over de interne cultuur bij Facebook, zegt niet te begrijpen waarom topman Mark Zuckerberg de uitbouw van het metaverse, het nieuwe 3D-internet, prioriteit geeft boven het oplossen van de kwalijke gevolgen van het huidige Facebook.

Algoritme-experte Haugen, die twee jaar bij Facebook werkte, was maandagavond te gast op de technologische hoogmis Web Summit in Lissabon. Volgens haar heeft de bedrijfstop onder leiding van Zuckerberg zijn prioriteiten helemaal verkeerd. De Facebook-stichter kondigde middenin de crisis rond zijn bedrijf de naamswijziging tot Meta en de focus op het metaverse aan.

En dat terwijl duizenden interne documenten, die Haugen aan toezichthouders, politici en media doorspeelde, aantonen dat Facebook weinig doet tegen de schadelijke effecten van zijn platform op de samenleving, zoals de verspreiding van desinformatie of de nefaste psychologische impact van Instagram op sommige tieners.

De Meta-aankondiging bewijst volgens Haugen dat het welzijn van de Facebook-gebruikers niet op de eerste plaats komt bij Zuckerberg. “Facebook kiest er keer op keer voor om uit te breiden naar nieuwe gebieden in plaats van vast te houden aan wat het al heeft gedaan”, verklaarde ze. “Er moeten meer middelen worden besteed aan heel basic beveiligingssystemen.”

“In plaats van te investeren om ervoor te zorgen dat hun platformen een minimaal veiligheidsniveau hebben, staat Facebook op het punt 10.000 ingenieurs in videogames te investeren. Ik kan me niet voorstellen hoe dit steek houdt.”

“Zuckerberg treedt beter af”

Heeft Facebook dan een nieuwe topman nodig? Ja, vindt Haugen. “Ik denk dat het onwaarschijnlijk is dat het bedrijf zal veranderen als Mark de CEO blijft. Ik hoop dat hij kan zien dat er zoveel goeds is dat hij in de wereld kan doen. Ik denk dat Facebook sterker zou zijn met iemand die bereid is zich te concentreren op veiligheid.”

Ze wijst er wel op dat Zuckerberg de meerderheid van de stemrechten in handen heeft en zo alle touwtjes stevig in handen houdt.

Meer