Zuckerberg weigert macht te delen bij Facebook: 37-jarige stichter houdt alle touwtjes in handen

Al sinds 2019 vragen actiegroepen en sommige beleggers dat stichter Mark Zuckerberg een deel van zijn macht afstaat bij Facebook. Maar ook dit jaar werden moties daarover verworpen op de algemene aandeelhoudersvergadering.

Verscheidene aandeelhouders en activisten vinden dat de machtsconcentratie te groot is bij Facebook. Ze vinden dat stichter-CEO Zuckerberg het socialmediabedrijf heeft laten uitgroeien tot een oncontroleerbaar monster dat zijn wereldwijde maatschappelijke impact op het vlak van privacy en vrije meningsuiting nog nauwelijks de baas kan. ‘Zuck’ heeft evenwel aan niemand in Facebooks raad van bestuur verantwoording af te leggen, want de voorzitter van die toezichthoudende raad is sinds 2012 … Mark Zuckerberg.

Stemrechten

‘Kunnen we op zijn minst geen onafhankelijke voorzitter aanduiden voor de raad van bestuur, om het machtsevenwicht wat meer in balans te brengen?’, is een jaarlijks terugkerend voorstel op de aandeelhoudersvergaderingen van Facebook. Ook in de jongste editie, die woensdag plaatsvond, werd daartoe een motie ingediend, maar ze werd weer weggestemd.

Dat hoeft weinig te verbazen, want 58 procent van de stemrechten zit bij .. Mark Zuckerberg. Het betekent dat de 37-jarige Facebookstichter nog even verder kan als voorzitter én CEO van de beursgenoteerde gigant, een dubbele topfunctie die de Fransen PDG (président-directeur général) noemen. In Europa was er de voorbije decennia een trend richting de ontkoppeling van beide functies, zeker bij beursgenoteerde bedrijven.

Sandberg

Zuckerberg heeft zijn overwicht in de stemming te danken aan een speciale klasse aandelen, de zogeheten ‘B-aandelen’ waar niet 1 stem, maar 10 stemmen per stuk aan vasthangen. Die B-aandelen zitten vooral bij Zuckerberg en enkele insiders zoals zijn jarenlange nummer twee Sheryl Sandberg. Ook een voorstel om die aandelenklasse af te schaffen en volledig naar het ‘1 aandeel, 1 stem’-principe over te schakelen, haalde het niet.

Mark Zuckerberg (links) en Sheryl Sandberg (rechts), met ex-Facebookmanager Dan Rose in het midden, in 2018 – Isopix

Sandberg werd eveneens in haar macht bevestigd. Zij is niet alleen operationeel directeur (COO), maar behoudt ook haar zitje in de raad van bestuur. De twee toppers van het dagelijkse management zijn daardoor ook de zwaargewichten in de raad van bestuur en blijven tot nader order de plak zwaaien over het Facebook-imperium.

Lees ook:

Meer