Facebook: de winstmachine in 6 verpletterende cijfers

Facebook klom donderdag op de beurs naar recordhoogte na sterke kwartaalcijfers. De socialmediareus van oprichter Mark Zuckerberg mag dan al intussen 17 jaar oud zijn, de financiële power van het bedrijf blijft jaar na jaar in een indrukwekkend ritme aanzwellen.

2,72 miljard dagelijkse gebruikers

Zowat 2,72 miljard gebruikers ter wereld consulteren elke dag minstens een van de platformen uit het Facebook-ecosysteem, wat het bedrijf ’the family’ noemt. Het gaat om Facebook zelf, Messenger, Instagram en WhatsApp. Dat zijn er bijna 30 procent meer tegenover twee jaar geleden. Tel je occasionele gebruikers meer, dan is het bereik nog indrukwekkender: ongeveer 3,45 miljard gebruikers zitten minstens een keer per maand op de platformen. Facebook afzonderlijk is overigens goed voor 1,88 miljard dagelijkse gebruikers.

bron: Facebook

Omzet stijgt met 48 procent

De groep Facebook is een reus die in sneltempo groter wordt. De omzet, die vrijwel uitsluitend uit online reclame komt, steeg in het eerste kwartaal met 48 procent tegenover een jaar eerder, tot ruim 26 miljard dollar. Kortom: de reclame-inkomsten zijn op amper een jaar tijd bijna de helft groter geworden.

43 procent winstmarge

Uit die kwartaalomzet van 26 miljard is Facebook in staat ruim 11 miljard dollar operationele winst te puren. Dat komt neer op een operationele winstmarge van 43 procent. Of nog: met elke 100 dollar omzet maakt Facebook 43 dollar winst. Dat is een cijfer waar de meeste bedrijven maar van kunnen dromen.

9 dollar omzet per gebruiker

Een vaak gebruikte maatstaf in het techwereldje is ARPU, de gemiddelde omzet per gebruiker. Het geeft aan hoeveel Facebook aan u en de miljarden andere gebruikers verdient via reclame-inkomsten. Voor Facebook afzonderlijk (zonder Instagram en andere zuster-apps) kwam de ARPU in het eerste kwartaal uit op 9,27 dollar per gebruiker. Er zijn wel grote regionale verschillen. Westerse gebruikers zijn veel lucratiever voor het bedrijf dan de gebruikers uit armere streken. De ARPU voor Europa komt uit op 15,49 dollar en die voor Noord-Amerika zelfs op 48,03 dollar.

60.654 werknemers

De operationele kwartaalwinst van ruim 11 miljard dollar is bijna dubbel zo hoog als een jaar eerder. Dat is des te opmerkelijker omdat over die periode het personeelsbestand flink aanzwol, met 26 procent tot 60.654 werknemers. Het is gissen aan welke nieuwe producten en diensten het aangroeiende Facebook-leger aan het werken is. Facebook staat erom bekend features die werken bij de concurrentie gewoon te kopiëren, zoals de Storiesfunctie van Snapchat. Veel analisten verwachten dat Facebook gaat diversifiëren om minder afhankelijk te zijn van online reclame. Het bedrijf bevestigde woensdagavond dat eigen hardware een van de pistes is. Eerder dit jaar doken er berichten op over de mogelijke lancering van een slimme bril.

930 miljard dollar beurswaarde

De beurskoers van Facebook sprong donderdag 6 procent hoger in een eerste reactie op de kwartaalcijfers. Daardoor stijgt de marktkapitalisatie van het bedrijf naar zowat 930 miljard dollar. Stilaan komt de magische kaap van 1.000 miljard dollar in zicht. Amerika’s waardevolste bedrijf Apple, dat ook met sterke kwartaalcijfers uitpakte en goed is voor een beurswaarde van ongeveer 2.200 miljard dollar, is evenwel nog ver af.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20